Hajtóvadászat Franciaországban: A Légy szökésének nyomában

Franciaországban két börtönőr meggyilkolása után szökésbe kezdett Mohamed Amra, akit A Légy becenéven is ismernek. A bűnözőt a bírósági meghallgatásáról szállították vissza a börtönbe, amikor a támadók kiszabadították. A francia hatóságok és az Interpol is a nyomában vannak, több száz rendőrrel és csendőrrel keresik.

Franciaországban két börtönőr halálát követően indult hajtóvadászat Mohamed Amra, azaz A Légy után, aki a bírósági meghallgatásáról történő visszaszállítása közben szökött meg egy normandiai autópálya-felhajtónál. A bűnözőt két autóval közrefogták, és a rajtaütés során több tucat lövést adtak le a börtönőrökre, akik közül a parancsnok és egy másik őr is életét vesztette, további három társuk pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A marseille-i drogkereskedelem egyik fontos szereplőjének tartott Amrát a hatóságok azóta sem találták meg, csak a szöktetéshez használt, felgyújtott autókra bukkantak rá.

A francia kormány és az Interpol is reagált az eseményekre. Az Interpol vörös körözési listájára is felkerült Amra, míg a francia rendőrség és csendőrség 450 fős erővel keresi a szökevényt. Gabriel Attal miniszterelnök a parlamentben üzent a támadóknak, hogy megtalálják és megbüntetik őket, míg Gerald Darmanin belügyminiszter a „hidegvérű barbárság” elkövetőinek megtalálására ígért minden eszközt.

A börtönőrök halála több mint 30 éve nem látott tragédia Franciaországban, a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozói emiatt megemlékezéseket tartottak. Emmanuel Macron köztársasági elnök is megszólalt, és könyörtelen fellépést ígért a bűncselekmény elkövetőivel szemben.

Mohamed Amra betöréses lopásért ítélték el május 10-én, és egy halálos áldozatot követelő emberrablás miatt is vádat emeltek ellene. A szöktetése előtt a bíróságra az ügyvédjével való találkozóra vitték. Hugues Vigier ügyvéd szerint Amra már a hétvégén is próbálkozott a szökéssel, de nem sikerült. Az ügyvéd a történteket „őrült” erőszakként írta le.

A szökevény édesanyja szerint nem tudott fia szökési szándékáról, és a fiú nem volt közlékeny vele. Amra Párizsban, Marseille-ben és Rouenben is töltött időt börtönben egy 18 hónapos szabadságvesztés miatt. A BFMTV szerint A Légy néven is ismert bűnözőt korábban 13 alkalommal ítélték el, többnyire kisebb szabálysértésekért.

A szöktetés mögött álló drogbandák megerősödésére is utalhat az eset. Egy francia szenátusi jelentés szerint a kábítószer-kereskedelem és az ezzel járó erőszak robbanásszerűen nőtt az országban. A jelentés szerint a drogkereskedelem minden társadalmi osztályt és területet érint Franciaországban, és a helyi drogbandák pénzügyi és területi értelemben is korlátlanul tevékenykedhetnek. Marseille-ben a kábítószerekkel kapcsolatos lövöldözések miatt mintegy 50 ember halt meg a tavalyi évben.