Új szerepben lépett színre az elmúlt 10 év legeredményesebb magyar hosszútávfutója

Hároméves fejlesztés és tesztelés eredményeként a Dorko tervezőcsapatának és Csere Gáspár maratoni futónak köszönhetően bemutatásra került a RUNIQUE, az első magyar futócipő.

Csere Gáspár, az elmúlt évtized legeredményesebb magyar hosszútávfutója az Indexnek nyilatkozva elárulta, hogy a közös munka két évvel ezelőtt kezdődött, bár az ötlet már három évvel korábban megfogalmazódott a cég vezetőiben.

"A tervezési fázisban egy nulladik pontot jelöltünk ki, ahol megvitattuk a kiindulási preferenciákat. Én a huszonöt éves futótapasztalatomra támaszkodtam, amely során válogatott szinten is versenyeztem, és több mint száz, talán kétszázhoz közelítő számú cipőt próbáltam ki" – emlékezett vissza Csere Gáspár.

A futócipők minőségében az elmúlt évtized során bekövetkezett változásokat is figyelembe vették, és Csere Gáspár saját cipőit is hozta, hogy gyakorlati példákon keresztül mutassa be a kívánatos tulajdonságokat és az elkerülendő hibákat.

A fejlesztés során öt-hat próbapárt teszteltek, míg el nem jutottak a végső verzióig. Csere Gáspár elárulta, hogy a tervezési folyamat során két másik futócipő tesztelése is folyamatban van, és a végső kollekció három darabból fog állni, amelyek közül a most bemutatott a középső, félversenyző típusú modell.

A futócipők tervezésekor figyelembe vették, hogy az emberek különböző célokkal futnak, legyen szó amatőr vagy profi sportolókról. A mostani modell univerzálisnak tekinthető, hiszen mindenki számára megfelelő lehet, a hobbifutóktól az olimpikonokig.

Csere Gáspár számára ez a cipő egy lassabb tempójú edzésekre való edzőcipő, mivel résztávos edzésekre és versenyekre könnyebb cipőre van szüksége. A cipő súlya a középkategóriát jelenti, de a maratoni távokon még ennél is könnyebb cipőre van szükség.

A futó elmondta, hogy megtiszteltetés volt számára a tervezési folyamatban való részvétel, és a cipő kényelmes, jól gördülő, jó csillapítással rendelkezik, valamint színösszeállításban is illeszkedik a DRK Hungary ruhakollekcióhoz.

Gém Péter, a Dorko alapítója hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a sportolók és sportszakemberek bevonását a termékfejlesztésbe, hogy a legkiválóbb minőséget biztosíthassák a versenyzőknek és a sportkedvelőknek. Céljuk, hogy inspirációt adjanak minden magyar ember számára, legyen szó hobbifutókról vagy (fél)maratoni távokat célul kitűzőkről.