Valóság a vászon mögött: hátborzongató titkokat rejt az óriási sikerű Szarvasbébi

Váratlan, óriási sikerrel robbant be a Netflix kínálatába április 11-én a Szarvasbébi (Baby Reindeer) című hét epizódos vígjáték-dráma-thriller minisorozat, amely valós eseményeket dolgoz fel, és a főszereplőt az érintett színész, Richard Gadd alakítja.

A 35 éves skót író, színész és komikus, Richard Gadd nemcsak a címszerepet játszotta, hanem a sorozat írója és showrunnere is volt, és a pokol legsötétebb bugyraiba kalauzolt el bennünket a történettel. A sorozat még Stephen Kinget is lebilincselte, aki a London Times-ban írt esszéjében a Tortúrájához hasonlította a művet. A Szarvasbébi epizódjai rövid, gyors szúrásokként hatnak, és a sorozat az egyik legjobb dolog volt, amit valaha látott – fogalmazott King. A történet középpontjában Donny Dunn (Richard Gadd) áll, aki egy helyi bárban dolgozik, és egy nap Martha (Jessica Gunning) lép be az életébe, aki később zaklatni kezdi őt. Donny karaktere nemcsak a karrierjével, hanem a szexualitásával is küzd, és a sorozatban egy transznemű lánnyal randizik, valamint egy tévés szakember áldozatává válik.

Richard Gadd Wormit faluban született, és a 2010-es években vált ismertté egyéni komédiáival. Először a Monkey See Monkey Do című előadásában beszélt arról, hogy fiatalkorában egy ismert brit szórakoztatóipari férfi megerőszakolta. A Szarvasbébi alapötlete is ebből a traumából származik. Gadd a Netflix Szexoktatás című sorozatának egyik epizódját is írta, és több más sorozatban is szerepelt.

A sorozatban ábrázolt Martha karakterének valódi ihletője kapcsán felmerült Fiona Harvey neve, aki perrel fenyegetőzik, mert szerinte a sorozatban ábrázolt kép nem felel meg a valóságnak. Harvey elismerte, hogy találkozott Gadd-del, de tagadta, hogy több mint 41 ezer e-mailt küldött volna neki.

Gadd a sorozat elkészítéséről szóló kisfilmben elárulta, hogy a valóságban is kapott 41 071 e-mailt, 350 órányi hangpostát, 744 Twitter-üzenetet, 46 Facebook-üzenetet és 106 oldalnyi levelet a zaklatójától. A sorozatban néhány eseményt megváltoztattak, de a zaklatás nagyjából teljes valójában látható.

A valóságban Gadd egy bárban dolgozott, amikor egy nő a megszállottjává vált, és éveken keresztül zaklatta őt. A komikus elismeri, hogy ő is hozzájárult a helyzet kialakulásához, mivel bátorította a nőt, és nem cselekedett helyesen.

A sorozatban a szexuális bántalmazás is fontos téma, amit Gadd valós élményei ihlettek. A bántalmazó személyazonosságát azonban megváltoztatták a sorozatban. Gadd a férfiassági válságát is megosztotta, és arról beszélt, hogy úgy érezte, egy férfival ilyen nem történik.

A sorozatbeli transznemű barátnő, Teri is valós személyen alapul, aki a valóságban is szembesítette Gadd-et a hibáival, és próbálta kihúzni a sötétségből.

A valóságban a zaklató nő sosem került börtönbe, és Gadd azt mondta, hogy a rendőrök nem hitték el, hogy egy férfit zaklatnak. A zaklatás a mentális betegség egy formája, és Gadd szerint helytelen lett volna a nőt szörnyetegnek beállítani.

A Szarvasbébi 2024. április 11-től megtekinthető a Netflixen.

Ha segítség kell

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!