Megszavazta az Országgyűlés: épülhet a mini-Dubaj

A Parlament kedden elfogadta a mini-Dubaj néven ismert beruházásról szóló törvényjavaslatot, amelyet Semjén Zsolt nyújtott be március végén. A javaslatot 134 igen, 43 nem szavazat és hat tartózkodás mellett fogadták el.

A törvényjavaslat, amely a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szól, többek között az ipar, a kereskedelem, a beruházások, az idegenforgalom, a logisztika és az ingatlanok területére terjed ki. A megállapodás célja, hogy elmélyítse a két ország közötti kiváló bilaterális viszonyt, előmozdítsa a közös érdekeket és együttműködést, valamint a vállalkozói szellemet.

A Rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló beruházás részleteiről a Magyar Hang számolt be, amely szerint a párbeszédes Tordai Bence parlamenti hazaárulásnak minősítette a kétharmados fideszes többség által elfogadott megállapodást.

A törvényjavaslat szerint az együttműködés az állami tulajdonban lévő ingatlanok vásárlására, illetve közös beruházásokra is kiterjed, amelyek állami tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésével járnak. Emellett a mezőgazdaságra és az élelmezésbiztonságra is kiterjed a két ország közötti együttműködés.

Belgrádban már a teljes megvalósulás küszöbén áll a Magyarországon mini-Dubajnak nevezett beruházás, amelyet maszkos illegális bontók, korrupciógyanú és más visszásságok öveznek. Az Index helyszíni riportjában tárta fel a projekt történetét.

A mini-Dubajként kritizált beruházás „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” lesz, és a megállapodás értelmében a Rákosrendező állomás területén vegyes célú ingatlanfejlesztés történik. A projekt megvalósításához szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket a magyar kormány megvalósítja, és az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig biztosítja. Ezek közé tartozik a gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút.

A kormányzati beruházás tervét jelen formájában Karácsony Gergely főpolgármester is élesen kritizálja, ezzel kapcsolatban úgynevezett lakógyűlést is hirdetett, ami vasárnap ért véget.