Nagy ígéretet tett az Orbán-kormány, így sikerült az első lépés

A bruttó hazai termék (GDP) 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésében.

Tavaly a gazdaság teljesítménye csalódást okozott, hiszen 0,8 százalékos GDP-visszaesést szenvedtünk el az egész évet nézve. Az idei év első negyedévében azonban már a fordulat és az élénkülés jeleit figyelhetjük meg.

A KSH első becslése szerint az idei első negyedévben a gazdaság teljesítménye éves alapon 1,1 százalékkal, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értékét. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt. Az Economx szakértői már előre látták az 1 százalék feletti növekedést az első negyedévre.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter értékelése szerint kijelenthető, hogy 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, és éves alapon a magyar gazdasági bővülés kedvezőbb, mint több európai országé, például a belga, a francia, az ír, a lett és a svéd növekedés. A miniszter szerint a dinamikus gazdasági növekedés és az újraindítás öt feltételéből négy már teljesült.

A német gazdaság gyengélkedése jelentősen befolyásolta a kilátások romlását, hiszen ez Magyarország legfontosabb felvevőpiaca. A német ipar az év elején életjeleket mutatott, a hangulatindexek lassú javulásról számolnak be, de a kilátások még bizonytalanok.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint az év eleji gazdasági adatok óvatos optimizmusra adnak okot. Az építőipar januári 10 százalékos bővülése után februárban korrigált, de még így is húzhatta felfelé a GDP-t. Az ipar januári visszaesését februárban jelentős, 3,5 százalékos bővülés követte, bár itt a legnagyobb a bizonytalanság, hogy ez csak kiugrás volt-e vagy a kilábalás első jele. A kiskereskedelemben januárban stagnált a forgalom, februárban pedig visszaesett, de a tavalyi év végi bővülés hatására negyedéves alapon itt is 1 százalék körüli növekedés várható. A turizmusban mind a belföldi, mind a külföldi vendégforgalom kedvezően alakult.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá, míg a gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

Nagy Márton hozzátette, hogy a magasabb növekedési fokozat eléréséhez ötödik tényezőként a magyar export magas dinamikáját fenn kell tartani, ezt azonban hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése. Szerinte az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya. A miniszter azt jósolja, ha véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. Ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.