Hadházy Ákos és Magyar Péter közötti vita a korrupcióról

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke közötti vita heves fordulatot vett a közösségi médiában. A korrupció és a politikai integritás kérdése volt a vita középpontjában.

A közösségi médiában zajló eszmecsere során Hadházy Ákos azzal vádolta meg Magyar Pétert, hogy a Diákhitel Központ vezetőjeként visszás szerződéseket kötött. Magyar Péter válaszában kritizálta Hadházyt, aki erre lefideszezte az alelnököt.

Magyar Péter a vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció már nem üti meg sok magyar ingerküszöbét, mert Hadházy naponta több ügyet is felhoz, köztük szabályos és hasznos beruházásokat is befeketítve, ami szerinte kontraproduktív.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is bekapcsolódott a vitába, és kiállt Hadházy Ákos mellett. Tompos szerint a korrupció éppen azért éri el sok magyar ember ingerküszöbét, mert Hadházy és mások feltárták ezeket az ügyeket. Tompos hangsúlyozta Hadházy tisztességét és korrupcióellenes munkáját, és arra kérte Magyar Pétert, hogy próbálják meg rendezni a viszonyt, mivel az ilyen széthúzás csak a Fidesznek kedvez.

A vita kapcsán Tompos Márton Facebook-bejegyzésében említette, hogy Hadházy Ákosra szükség van a Fidesz utáni világban is, és arra szólította fel a feleket, hogy rendezzék a viszonyt. Magyar Péter a bejegyzésre a cikk írásának idején (7 óra 40 perckor) még nem reagált.

Azonban a legfrissebb fejlemények szerint Hadházy Ákos és Magyar Péter találkozott egymással, és megvitatták a Diákhitel Központ túlárazott szerződéseit is. Hadházy a Facebook-oldalán számolt be a találkozóról, ahol elmondása szerint több olyan dokumentumot is látott, amelyek gyanút keltettek, és összességében százmilliós nagyságrendet tesznek ki. Egy példaként említett szerződés egy 20 oldalas tanulmányra vonatkozott, amely a járvány hatását vizsgálta a diákokra, és amelynek ára jelentősen magasabb volt a piaci árnál.

Magyar Péter egyetértett abban, hogy az állami cégeknél a médiavásárlási és hirdetési gyakorlat mind hatékonysági, mind árazási szempontból sokszor vitatható, és elismerte, hogy bizonyos szerződéseket és teljesítésigazolásokat nem fogadott el. Azt is elmondta, hogy az ilyen szerződések miatt is távozott a Diákhitel Központtól a 2022-es választások előtt.

Hadházy szerint Magyar igyekezett csökkenteni a propagandakiadásokat, például nem írta alá a TV2 csoporttól minden évben megrendelt, fölösleges kampányt, amelynek hirdetései éjszaka mentek az alig nézett fiókcsatornákon. A képviselő hangsúlyozta, hogy az igazság fontos, és az elhallgatás apró repedéseket okoz a morális páncélban, amelyeket kihasználhat a propaganda.

Hadházy a beszélgetést eredménynek érzi, de megjegyezte, hogy maradtak nézetkülönbségek, amelyekre később visszatérnek. Magyar Péter köszönetet mondott a találkozóért, és elismerte, hogy igyekezett hatékonyabban elkölteni az adófizetői pénzeket, valamint csökkenteni a NER médiában a hirdetési és kommunikációs költéseket. Emellett hozzátette, hogy kész közösen is megtekinteni a dokumentumokat és a háttéranyagokat, amint befejezi az országjárását.

A felek a csörte után a hétvégén leültek egymással, hogy többi között a megkérdőjelezhető árazású szerződésekről beszéljenek. Hadházy szerint a gyanús szerződések jellemzően nem olyan nagy összegről, egyenként 10-50 millió forintról szólnak, de összességében százmilliós nagyságrendet tesznek ki. „A többségét megkérdőjelezhető árú és hasznú tanulmányokra és képzésekre kötötték” – írta Hadházy.

Magyar Péter a konkrét megrendelésekre nem emlékezett, de azt mondta, hogy mindig három ajánlatot tettek az asztalára, és bizonyára a többi kedvezőtlenebb volt. Hozzátette, hogy mind a megrendeléseket, mind a teljesítésigazolásokat a jogi igazgató, a kommunikációs igazgató aláírása után látta el kézjegyével, illetőleg többször előfordult, hogy bizonyos megrendeléseket, teljesítésigazolásokat nem fogadott el. Egyebek mellett az ilyen szerződések miatt is távozott – saját kérésére, a felügyelő miniszter és Rogán Antal rosszallása ellenére – a Diákhitel Központtól a 2022-es választások előtt.

Hadházy hozzátette, hogy a Balásy-féle kommunikációs szerződések részletes adataiból szerinte is egyértelműen látszik, Magyar Péter próbálta csökkenteni a propagandakiadásokat. Például másodszorra már nem írta alá a TV2 csoporttól addig minden évben megrendelt, teljesen fölösleges kampányt, amelynek hirdetései éjszaka mentek az alig nézett fiókcsatornákon. A HVG tematikus kiadványán kívül a független médiában a cég egyáltalán nem hirdetett, de Magyar a második évtől igyekezett nagyobb arányban a közösségi médiában elkölteni a hirdetésekre rendelkezésre álló pénzt, hogy sokkal inkább elérje a Diákhitel Központ célcsoportját, és minél kevesebb hirdetési pénzt kelljen költeni a NER médiájában.

Magyar egy kommentben megköszönte Hadházynak a találkozót, és elmondta, hogy amint végzett az országjárással, készen áll arra, hogy együtt áttekintsék az állami cég dokumentumait és a háttéranyagait. „Arra hívom fel a figyelmét, hogy 2021-ben volt az elhíresült KEHI vizsgálat a Diákhitel Központnál, melynek során mindent (tényleg mindent) elkövettek a nyomozók, hogy találjanak rám nézve terhelő információkat, szerződéseket, de még ők sem jártak sikerrel” – tette hozzá.

A két politikus abban maradt, hogy június kilencedikéig mindenki foglalkozzon a saját dolgával, utána majd folytatják az eszmecserét. A nézetkülönbségek tehát megmaradtak, de azok elsimítására az önkormányzati és európai parlamenti választások lezárulta után fognak visszatérni.

Magyar Péter legutóbbi közéleti megmozdulása egyébként az volt, hogy „Védjük meg a gyermekeinket! Vállalják a politikai felelősséget!” címmel tüntetést szervezett péntek estére a Belügyminisztérium elé. A Tisza Párt elnöke a demonstráción lemondásra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert és a kormány tagjait. Magyar Péter először március 15-én tartott zászlóbontó demonstrációt, majd március 26-án hívta utcára az embereket, legutóbb pedig április 6-ára szervezett tüntetést a Kossuth Lajos térre.