Novák Előd a magyarországi izraeli katonák ügyét feszegeti

Novák Előd, a Mi Hazánk mozgalom alelnöke és parlamenti képviselője, felvetette a kérdést, hogy vajon háborús bűncselekmények miatt indult-e eljárás az izraeli hadseregben szolgáló magyar állampolgárok ellen.

Novák Előd Tuzson Bence igazságügyi minisztert kérdezte meg arról, hogy a Büntető Törvénykönyv (Btk.) értelmében indult-e büntetőeljárás azokkal a magyar állampolgárokkal szemben, akik az izraeli fegyveres erőkbe léptek be, vagy ott kiképzésen vettek részt. A Btk. 146. § (1) és (2) bekezdése alapján büntetendő az, aki idegen fegyveres szervezetbe toboroz, vagy önként belép, illetve kiképzésen vesz részt, amennyiben az nem szövetséges fegyveres erő.

A Mi Hazánk alelnöke három kérdést tett fel: hány büntetőeljárás indult a gázai népirtásért is felelősnek tartott Izrael fegyveres erejébe való belépés, ajánlkozás vagy kiképzés miatt; ha nem indult eljárás, mi ennek az oka; és mi a helyzet a kettős állampolgárokkal.

Répássy Róbert államtitkár nem kommentálta a kérdést, csupán annyit válaszolt, hogy a büntetőeljárás megindításáról a legfőbb ügyész dönthet a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 3.§ (3) bekezdése alapján. Novák Előd ezt követően Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult ugyanezzel a kérdéssel.

A Mi Hazánk korábban kijelentette, hogy elutasítja a terrorizmus minden formáját és mélyen elítéli a fegyvertelen civilek elleni erőszakot mindkét oldalról az izraeli-palesztin konfliktusban. A párt kiemelte, hogy minden megtámadottnak joga van az önvédelemhez, és támogatja az ENSZ által is szorgalmazott kétállami megoldást Izrael és Palesztina esetében.