Visa és Mastercard megállapodását elutasította a bíróság

Egy amerikai bíróság kedden elutasította a Visa és a Mastercard 30 milliárd dolláros trösztellenes megállapodását, amely a kártyaelfogadási díjak önkéntes korlátozását célozta – számolt be róla a Reuters. A 2005 óta húzódó jogi procedúra így továbbra is nyitott marad.

Margo Brodie, a brooklyni kerületi bíró nem adta meg az előzetes jóváhagyást a kereskedők egy csoportjának, amely főként kisvállalkozásokból áll. A bírói döntés még nem végleges, Brodie írásos véleményt fog kiadni, miután június 28-ig határidőt szabott a feleknek a módosítási javaslatok benyújtására.

Számos kereskedői csoport, beleértve a befolyásos National Retail Federationt is, eleve ellenezte a megállapodást, mivel úgy vélték, hogy a kártyadíjak továbbra is magasak maradnának, és a Visa és a Mastercard túlzott befolyást őrizne meg a kártyatranzakciók felett.

A bírósági ítélet arra kényszerítheti a két kártyatársaságot, hogy a kereskedők számára előnyösebb feltételeket tartalmazó egyezséget kössenek, vagy bírósági eljárást kezdeményezzenek. A Visa és a Mastercard csalódottságukat fejezték ki a döntés kapcsán.

A Visa és a Mastercard által március 26-án bejelentett egyezség célja az volt, hogy lezárja a 2005-ben kezdődött, úgynevezett swipe-díjak, más néven bankközi díjak körüli jogi vitákat. Ezek a díjak, amelyek az egyes tranzakciók 1,5-3,5%-át teszik ki, 2023-ban összesen mintegy 72 milliárd dolláros bevételt jelentettek a bankok és kártyakibocsátók számára.

A márciusi megállapodás értelmében az átlagos díjaknak három éven keresztül legalább 0,04 százalékponttal, öt éven keresztül pedig legalább 0,07 százalékponttal kellett volna csökkenniük a jelenlegi átlaghoz képest. A Visa és a Mastercard beleegyezett továbbá, hogy öt évre korlátozzák a díjakat, és eltörlik azokat a rendelkezéseket, amelyek megakadályozzák a kereskedőket abban, hogy olcsóbb kártyák felé tereljék a vásárlókat.