Az egészségügyi dolgozók szamárköhögés elleni újraoltását nem tervezik

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint nincs tudományos adat, amely alátámasztaná az egészségügyi dolgozók szamárköhögés elleni széleskörű újraoltásának hatékonyságát.

A Népszava értesülései szerint nem áll szándékban az egészségügyben dolgozók ismételt oltása szamárköhögés ellen, annak ellenére, hogy egy fertőzött ellenőr járt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán. Az NNGYK álláspontja szerint nem létezik olyan tudományos bizonyíték, amely megerősítené, hogy az egészségügyi dolgozók körében végzett oltások hatékonyan megakadályoznák a betegség terjedését, vagy védelmet nyújtanának az újszülöttek és csecsemők fertőzése ellen.

A központ hozzátette, hogy a felnőttek esetében az ismétlő oltások által kiváltott védelem gyorsan csökken, és az ismételt újraoltások esetén ez a csökkenés még hangsúlyosabb, tehát az újraoltások csak rövid távú védettséget biztosítanak.

Az intézményeknek azonban lehetőségük van arra, hogy egyedi döntést hozzanak az oltásokról, ha azt indokoltnak látják. A GOKVI esetében a kontaktuskutatást követően megkezdték az oltásigények felmérését és az oltóanyag beszerzését is elrendelték.

Az EU több országához hasonlóan idén Magyarországon is emelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járványról nincs szó. A szamárköhögés elleni vakcina iskolás koron túl térítésköteles, és ára meglehetősen borsos, tízezer forint feletti. A lap több kórházban is érdeklődött, tervezik-e dolgozóik szamárköhögés elleni újraoltását, ám mindenütt azt mondták: erre nincs pénz, így is költségvetési felügyelő „segíti” a gazdálkodásukat. Az, hogy végül a csecsemők közül hányan betegedhettek meg a járványügyi ellenőr miatt, csak a két-négy hetes lappangási idő után derülhet ki.