Lesz-e rendszerváltás Venezuelában?

Idén júliusban dönthetnek a venezuelaiak az elnöki pozíció sorsáról, de sok a bizonytalanság. Az ellenzék Edmundo González mögé sorakozott, de kérdéses, hogy esélye van-e legyőzni Nicolás Madurót. Az Egyesült Államok vezetői szkeptikusak, míg a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva optimista a választásokat illetően.

Venezuelában a július 28-án esedékes elnökválasztáson a Nicolás Maduro ellen összefogó ellenzék Edmundo González jelöltjének sikeressége még kérdéses. Maduro államfő dönthet arról, hogy kiáll-e a közös ellenzéki jelölttel szemben. A brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva szerint a teljes ellenzék egy jelölt mögé állt, ami választásokat eredményezhet, de a szakértők szerint Lula túlzottan optimista. A venezuelai ellenzék korábban is próbált egy jelölt mögé állni, de akadályokba ütköztek, így most "bárki, csak ne Maduro" jeligével támogatják Gonzálezt.

Maduro elnökségét gazdasági összeomlás, hiperinfláció, korrupció, a szegénység növekedése és az állami elnyomás jellemezte, ami több mint hétmillió venezuelai kivándorlásához vezetett. González, aki korábban Brazília Buenos Aires-i nagykövete volt, stabilizálást, külföldi befektetők csábítását és a politikai foglyok szabadon engedését ígéri. Azt is nyilatkozta, hogy nyitott lenne tárgyalásokra Maduróval a hatalomátvétel érdekében.

A választások tisztaságát nemzetközi felügyelőbizottság biztosíthatná, de a szakértők szerint ez nem garantálja a csalások és visszaélések hiányát. A megfigyelők jelenléte nem új jelenség, de fontos, hogy ki küldi őket, mivel ez befolyásolhatja a választások tisztaságát.

Az Egyesült Államok, Kolumbia és Brazília különböző stratégiákat alkalmaznak Maduro meggyőzésére. Kolumbia elnöke, Gustavo Petro mediátorként demokratikus paktumot ajánlott, míg az Egyesült Államok bizonyos olajipari szankciókat oldott fel, de végül újra életbe léptette őket, mivel Maduro nem tartotta be ígéreteit a tiszta választásokra vonatkozóan. A brazil és kolumbiai elnökök nem terveznek szankciókat, míg a Biden-adminisztráció olajipari érdekei miatt enyhített, majd újra szigorított a szankciókon.