Dél-Ázsia hőhulláma: Áramfogyasztás nő, iskolák zárva, Afrikában luxuscikk a jég

A Dél-Ázsiát sújtó hőhullám továbbra is komoly problémákat okoz, Thaiföldön már 30 ember vesztette életét a kánikula következtében, a Fülöp-szigeteken pedig az iskolákat is bezárták a rekordmagas hőmérsékletek miatt. Afrikában, különösen Maliban, a hőség miatt luxuscikké vált a jégkocka, és az áramkimaradások miatt a hűtőszekrényekben tárolt élelmiszerek frissen tartásához is jégre van szükség.

Hetek óta tartó hőhullám sújtja Dél-Ázsiát, Indiától Vietnamig számos országban megdőltek a hőmérsékleti rekordok. A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában a hőmérséklet szombaton elérte a 38,8 Celsius-fokot, ezzel megdöntve a 1915 májusában mért korábbi rekordot. A hosszan tartó kánikula miatt a hónap elején néhány iskolát bezártak, ami a Covid idején megszokott távoktatásra való visszatéréshez vezetett. A kormány arra kérte az embereket, hogy takarékoskodjanak az árammal, mivel az erőművek nem bírták a megnövekedett terhelést. Az oktatási minisztérium a forró időjárásra és az országszerte zajló jeepney-sztrájkra reagálva hétfőn és kedden bezárta az állami iskolákat. A hőmérséklet előrejelzések szerint Manilában akár a 46 Celsius-fokot is elérheti. A Guardian szerint a Fülöp-szigetek több ezer iskolája zárva tart, miközben az ország tartományainak a fele küzd a szárazsággal.

Thaiföldön szintén rendkívüli a helyzet, Bangkokban a múlt héten rendkívüli hőségre figyelmeztettek, mivel a hőmérséklet veszélyesen magas szintre emelkedett. A kormány adatai szerint idén már 30 ember halt meg a magas hőmérséklet következtében Thaiföldön, míg az előző évben a hőség összesen 37 halálos áldozatot követelt. A hatóságok szerint hétfő este 35 ezer megawattal új rekordot döntött az áram iránti kereslet, miután mindenki elektromos eszközökkel próbált enyhíteni a forróságon. Bangkokban 40 fok volt szerdán, de csütörtökre már 52 fok feletti hőérzetre figyelmeztettek a hatóságok.

Afrikában, különösen Maliban, a hőség miatt luxuscikké vált a jégkocka. Körülbelül 48 Celsius-fok van a nyugati-afrikai országban, ami március óta már 100 ember halálát okozta. Az áramkimaradások miatt a hűtőszekrényekben tárolt élelmiszerek frissen tartásához is jégre van szükség, így néhány helyen már egy kenyér árának a kétszeresét kell fizetni egy kis csomag jégért. Az áramkimaradás nem új jelenség az országban: anyagi gondokkal küzd az állami villamosenergia-szolgáltató, így nem tudja kielégíteni a növekvő áramkeresletet. Tartalék generátorokat sem tud használni a lakosság, mivel túl drága az ahhoz való üzemanyag.

A hőhullámok és az ember okozta klímaváltozás világszerte szélsőséges időjárási viszonyokat okoznak, mint például árvizeket vagy erdőtüzeket.