Véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete

Mától kezdődően május 6-ig nyílik lehetőség az otthonfelújítási program felhívástervezetének véleményezésére, a véglegesített felhívás pedig a társadalmi és szakmai egyeztetések után, június elején kerül közzétételre.

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye alapján az uniós társfinanszírozású program keretében a kormány kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő forrással ösztönzi az otthonok felújítását. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezetéből lehívott 108,24 milliárd forintos keretösszegből közel 20 ezer korszerűtlen lakóépület energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A felhívástervezet szerint a támogatásra életvitelszerűen lakott egy- és többlakásos családi házak esetében kerülhet sor, és a korábbi követelmények közül elhagyásra került az a kitétel, amely a vezetékes földgázhálózatra való csatlakozást írta elő. A támogatás 1990. december 31. előtt épült családi házakban tervezett beruházásokra vonatkozik.

A felújítások finanszírozásában három fő forrás szerepel: a kedvezményezettek által biztosított önerő, a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő forrás. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 és 3,8 millió forint között mozog, és a járások átlagjövedelmétől függően változik. A felhívástervezet új eleme, hogy a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forint) alulmúló jövedelemmel rendelkezők a legmagasabb arányú támogatást igényelhetik, függetlenül attól, hogy melyik járásban élnek. Azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet.

A kormány a maximális hitelösszeg és támogatás révén összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy családi ház felújításához, amit legalább 1 millió forint önerővel kell kiegészíteni. A pályázók saját forrásból nagyobb összeget is fordíthatnak a felújításra, de ez nem befolyásolja a hitel és a támogatás mértékét.

A programban többféle beavatkozás támogatható, így például az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer és fűtésrendszer korszerűsítése. A beruházásoknak legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarítást kell eredményezniük az épületenkénti számítás alapján.

Az otthonfelújítási program felhívásának tervezete a palyazat.gov.hu oldalon érhető el, és 2024. május 6-ig véleményezhető. A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható. Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. (vagy a támogatási keret kimerülése). Az igénylést csak a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet leadni, ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja üzemeltetni.

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye.

Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.

A támogatásra pályázóknál vizsgálni fogják jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, más néven adósságféket, amely a túlzott eladósodás kockázatának csökkentésére szolgál. A kivitelezésre csakis olyan vállalkozásokkal lehet szerződni, amelyek rajta vannak (vagy lesznek) az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyilvántartott kivitelezői regisztrációs listán.

A program idén június 3-án indul, és 2025 év végéig lehet kérelmeket benyújtani, és legkésőbb 2026 április végéig szerződést kötni. Külön kitétel, hogy ugyanazon pályázó kizárólag egyetlen uniós forrású energiahatékonysági célú lakossági programból kaphat támogatást.

A sikeresen pályázók a következő munkálatokat finanszírozhatják:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja, de

a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Szabálytalan pályázatok, elszámolható költségek

Akinek nem sikerül elérnie a legalább 30 százalékos energiamegtakarítási célt, annak a pályázata szabálytalanná válik, és a teljes támogatási összeget visszaveszik tőle. Az cél elérését két, előtte és utána készített Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell igazolni, amit kizárólag regisztrált energetikai szakértők készíthetnek el.

További érdekességek a teljesség igénye nélkül:

  • homlokzati hőszigetelésre csak polisztirol szigetelés lesz elszámolható,
  • elszámolhatóak lesznek – darabonként 50 ezer forintért – az energetikai tanúsítványok, illetve a tervezői eljárási költségek is,
  • megkezdett felújításokat is lehet majd finanszírozni.

Egy sor egyéb tevékenység viszont nem lesz elszámolható, egyebek mellett például a saját kivitelezésű munkálatok vagy az anyagok szállítási költsége, és nem támogatják az épületbővítésekkel átépítésekkel kapcsolatos költségeket sem.

Az ingatlant nem kell bevonni a hitelfedezetként, vagyis nem lesz rajta jelzálog, viszont elidegenítési tilalom igen, egészen addig, amíg a pályázó vissza nem fizeti a kölcsönt.