"Közösen mondjuk ki, hogy elég volt!" - Magyar Péter fontos részleteket közölt a mai tüntetése kapcsán

Magyar Péter már negyedik alkalommal szervez tüntetést, amelyre ezúttal több ezer embert hívott utcára. A demonstráció oka egy budapesti gyermekotthon nevelőjének letartóztatása, akit szexuális bűncselekmény gyanújával vettek őrizetbe.

A politikus szerint a tüntetés célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek védelmének fontosságára egy olyan kormány ellenében, amelyik bár keresztény értékeket hirdet, mégsem kért bocsánatot az áldozatoktól két és fél hónap alatt. A tüntetés helyszíne a Belügyminisztérium épülete előtt lesz, és ma, pénteken 18 órakor kezdődik.

Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter a Facebookon osztotta meg a tüntetés részleteit, arra buzdítva az embereket, hogy csatlakozzanak a békés, de határozott megmozduláshoz. A cél, hogy közösen fejezzék ki az "Elég volt!" üzenetet, és követeljék a gyermekvédelmi rendszer reformját, a finanszírozás növelését, az intézményvezetők felelősségre vonását, valamint Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány lemondását.

Magyar Péter arra is kérte a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal transzparenseket és táblákat a követeléseikkel, tartsák tiszteletben a jogszabályokat és egymást, és maradjanak nyugodtak a rendőri jelenlét ellenére. Emellett arra ösztönözte az embereket, hogy osszák meg az eseményt, hívják meg ismerőseiket, és minél többen jelenjenek meg, hogy erőteljesen kiállhassanak a jövő generációiért.

A közvélemény-kutatói szakma is megbolydult az utóbbi időben, több olyan felmérés is készült, amelyek nem kerültek nyilvánosságra. Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint a Závecz Research a Fidesz jelentős meggyengüléséről számolt be, míg az Iránytű Intézet szerint a Fidesz nem gyengült jelentősen, és a Tisza Párt kiemelkedik az ellenzékiek közül. Hann Endre a Klubrádió Megbeszéljük adásában elmondta, hogy a közvélemény-kutatók között is van bizonytalanság abban, hogy szabad-e, érdemes-e, helyes-e ilyen turbulens időszakban váratlan fejleményekről beszámolni. Magyar Péter megjelenése rosszul érinti az ellenzéki pártokat, noha nem mindegyiket egyformán. A Medián jövő hét közepén fogja közzétenni saját felmérését.

Hann Endre azt is elmondta, hogy a mostani felméréseken nagyon meglepő eredmények jönnek ki, ami további ingerültséget vált ki az ellenzéki pártok oldaláról, és ez az ingerültség a közvélemény-kutatókra is átterjedhet. Továbbá, a Medián már akkor is mérte Magyar Péter leendő pártjának várható népszerűségét, amikor még nem is létezett, és ezeket a korai becsléseket később két másik felmérés is megerősítette. Az Iránytű és a Závecz felmérésére visszakanyarodva, Hann Endre megjegyezte, hogy az Iránytűnél drámaian magas azok aránya, akik nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni, míg a Závecznél ez az arány alacsonyabb, ami a választani tudó biztos szavazókra szűkítve a köröket, a statisztikai hibahatárt is befolyásolja. Végül azt is elárulta, hogy a Medián is készít egy felmérést, amelynek eredményét a jövő hét közepén tervezik közzétenni.