Madárinfluenzával fertőzött tejek az amerikai piacon

Amerikában a kereskedelmi forgalomban lévő tejminták körülbelül egyötödében találtak madárinfluenza vírusának nyomait, amelyek az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett vizsgálat során kerültek elő.

A Bloomberg és a Reuters által ismertetett információk szerint, bár a tejben talált vírusnyomok nem jelentenek automatikus veszélyt a fogyasztókra, az FDA hangsúlyozza, hogy további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a kórokozó életképes-e és képes-e fertőzést okozni. Ez a vizsgálat dönti el, hogy fennáll-e a tejtermékek fogyasztásával összefüggő megbetegedés kockázata.

A kezdeti eredmények rávilágítanak arra, hogy a madárinfluenza vírus, amely világszerte milliókat pusztított el a madarak között, milyen sebességgel terjedhet az amerikai tejelő állományokban, ezáltal egészségügyi és élelmiszerbiztonsági aggodalmakat keltve. Dr. Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a vírus nagyrészt átjárta a tejelő szarvasmarhákat az egész országban.

Az FDA megjegyezte, hogy a pozitív teszteredmények nagyobb arányban fordulnak elő azokban a területeken, ahol a fertőzött állományok találhatók. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium korábban nyolc államban, többek között Texasban, Kansasban, Michiganben és Ohióban erősítette meg a fertőzött állományokat, de a mostani vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a tényleges átfertőzöttség az ismertnél jóval magasabb lehet, hiszen összesen 33 gazdaságban erősítették meg a H5N1 jelenlétét a 30 ezerből. A járvány megértése és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a mezőgazdasági minisztérium kötelező vizsgálatot rendelt el a tejelő tehenek államhatárokon történő áthaladásakor.

Az IFLScience és a Reuters jelentése szerint a H5N1 madárinfluenzát pasztőrözött tejben is kimutatták az Egyesült Államokban, azonban az FDA szerint a mintákban talált vírusrészecskék inaktívak, így nem veszélyesek a fogyasztókra. A szakértők szerint a pasztőrözés valószínűleg inaktiválja a vírust, de az eljárás feltételezhetően nem távolítja el a vírusrészecskéket.

A hatóságok szerint az emberekre jelentett kockázat alacsony marad, hiszen az Egyesült Államokban idén csak egyetlen fertőzött személyt azonosítottak, aki közvetlenül érintkezett a fertőzött szarvasmarhákkal, és csupán enyhe tüneteket mutatott, Tamiflu-kezelésben részesült, továbbá nem történt emberről emberre átvitel.

Az FDA kijelentette, hogy a kiskereskedelmi tejvizsgálatok eddigi eredményei nem változtatták meg az értékelésüket, miszerint a kereskedelmi tejellátás biztonságosnak tekinthető. Az FDA és partnerei továbbra is azon dolgoznak, hogy a tejtermelés minden fázisában felmérjék a vírus potenciális jelenlétét.