Országszerte jelentős bérkülönbségek tapasztalhatók

Budapest gazdasági teljesítménye és bérszintje jelentősen meghaladja a vidéki területeket, ami társadalmi kirekesztődéshez vezethet. A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi jelentése szerint Magyarország a területi és társadalmi felzárkózásban az uniós rangsor középmezőnyében helyezkedik el, a visegrádi országok átlagához hasonlóan.

A területi egyenlőtlenségek csökkentése kulcsfontosságú lehet a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából. Az MNB jelentése alapján a magyar mutató 2,2 ponttal csökkent az előző évhez képest, amit a Regionális Versenyképességi Index és az egy főre jutó beruházások szórásának növekedése okozott.

A főváros és a vidék közötti különbségek továbbra is jelentősek. Budapest GDP-je és fejlettsége az országos átlag több mint kétszerese, míg a legkevésbé fejlett Nógrád vármegye csupán az országos átlag 46 százalékát éri el.

Bérszintek és fejlettség a vármegyékben

A bérek terén is hasonló a helyzet: 2022-ben minden vármegyében kétszámjegyű ütemben nőttek az átlagkeresetek. A legmagasabb átlagkeresetet Budapest, a legkisebbet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye jegyezte, ahol az átlagkereset az országos átlag 71 százalékát tette ki.

A nettó jövedelmek terén is Budapest áll az élen, míg az Észak-Alföldi régió rendelkezik a legalacsonyabb éves nettó jövedelemmel. A településtípus szerint is megfigyelhetők jövedelmi különbségek: a nagyobb lélekszámú településeken magasabb egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek.

A társadalmi kirekesztődés csökkenése

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatát jelző AROPE mutató Magyarországon 2015 óta jelentősen csökkent, és 2022-ben további 1 százalékponttal mérséklődött. A magyar érték kedvezőbb az EU átlagánál, de magasabb a visegrádi országok átlagánál. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata elsősorban a tartósan munkanélkülieket és az alapfokú végzettségűeket érinti.