Európa biztonsága és az ukrán támogatás

A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský Budapesten, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter társaságában hangsúlyozta, hogy Európa biztonsága szempontjából az ukránok tették a legtöbbet, amikor az európai biztonságért harcolnak.

Csehország Ukrajnát támogatja az orosz agresszióval szemben, és ezt a támogatást addig fogja folytatni, amíg szükséges. Lipavský szerint az orosz imperializmus jelenti a legnagyobb veszélyt Európára és az Unióra. Kiemelte, hogy Ukrajnának meg kell védenie magát, és vissza kell szereznie területeit, ami nemcsak realisztikus, hanem szükségszerű cél is. A cseh külügyminiszter szerint ebben a helyzetben Ukrajna védelme kulcsfontosságú Európa biztonsága szempontjából, és ezért támogatják Zelenszkij elnök béketervét, amelyet a háború befejezésének egyetlen realisztikus módjaként tartanak számon.

Szijjártó Péter válaszában kifejtette, hogy Magyarország soha nem szállított és nem is fog fegyvert szállítani Ukrajnába, mivel úgy vélik, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút és további áldozatokhoz vezetnek. A magyar külügyminiszter szerint az álláspontjuk Európában erős kisebbségben van, és úgy gondolják, hogy sem Oroszország, sem Ukrajna nem képes megnyerni a háborút, függetlenül attól, hogy mennyi fegyvert szállítanak. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a konfliktusnak tárgyalásokkal kell véget vetni, és először a béketárgyalások megkezdésére kellene összpontosítani.

A 444-nek adott interjújában Lipavský kijelentette, hogy a magyar kormányt nem nevezné a cseh kormány szövetségesének, de hozzátette, hogy a NATO-ban minden partnert szövetségesnek hívunk. Lipavský pénteken Szijjártó Péter meghívására Budapestre látogatott, ahol tárgyaltak egy sort, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Szijjártó azt mondta, hogy Magyarország és Csehország kétoldalú együttműködése szorosabb, mint ahogy az a köztudatban megvan.

Lipavský a V4-ről is beszélt, kritizálva Orbán Viktor miniszterelnök csoportot érintő politikai céljait, amelyeket egyfajta konzervatív blokként próbált beállítani, ami szerinte tévedés volt. A cseh külügyminisztert arról is kérdezték, hogy nem fél-e attól, hogy bizalmas információkat osztanak meg a magyar kormánnyal, amelyeket Szijjártó Péter tovább adhat Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Lipavský erre azt mondta, hogy nehéz válaszolnia, mert semmiből nem tud következtetéseket levonni, de az Ukrajnának küldött lőszerszállítmányozási program részleteit nem osztják meg az abban nem résztvevő Magyarországgal.