Az EKB kamatcsökkentésre készül

Az Európai Központi Bank (EKB) adatai szerint csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai az euróövezetben, ami megerősítheti a monetáris politika lazításának lehetőségét.

Az EKB legutóbbi felmérése szerint a fogyasztók úgy vélik, hogy az árak a következő 12 hónapban 3%-kal fognak emelkedni, ami alacsonyabb a februári 3,1%-os várakozásnál és a legalacsonyabb szint 2021 decembere óta. A következő három évre vonatkozóan az inflációs várakozások változatlanok, 2,5%-os emelkedést prognosztizálnak.

Ezek az adatok valószínűleg támogatják az EKB-t abban, hogy csökkentse a betéti kamatlábat a júniusi 4%-os rekord magas szintről. Az infláció várható visszatérése a 2%-os célhoz erősíti a tisztviselők bizalmát a kamatcsökkentés szükségességében. Fabio Panetta, a Bank of Italy kormányzója is óva intett a szükségtelen késedelmektől, ha a gazdaság stagnál és az inflációs várakozások a cél alá csökkennek.

A döntéshozók között azonban eltérő vélemények vannak a kezdeti kamatcsökkentésen túli lépésekről. Egyesek többszöri csökkentést szorgalmaznak idén, míg mások óvatosabbak a közel-keleti helyzet és az Egyesült Államokkal való tartós politikai eltérés miatt. A Federal Reserve lassabb kamatcsökkentése is befolyásolhatja az EKB döntéseit, különösen mivel az amerikai infláció a vártnál magasabb volt márciusban, a Fed preferált mutatója, a személyes fogyasztási kiadások indexe szerint 2,7%-kal nőttek az árak, ami meghaladja az előző havi 2,5%-os éves áremelkedést.

A fogyasztók továbbra is pesszimisták a gazdaság jövőjét illetően, és a következő 12 hónapra 1,1%-os zsugorodást várnak. Az áprilisi inflációs adatokat a következő héten várják, amelyek előreláthatólag nem térnek el jelentősen az előző hónap 2,4%-os inflációs szintjétől.

Christian Noyer, az EKB korábbi döntéshozója szerint az EKB nem kell, hogy megvárja a Fedet a kamatcsökkentéssel, és akár hosszabb ideig is eltérhet a kamatpálya a két központi bank között. Noyer hozzátette, hogy a Fed és az EKB lépései között néhány hónap vagy negyedév eltérés is lehet. Christine Lagarde, az EKB elnöke kijelentette, hogy a frankfurti központi bank adatfüggő, nem pedig Fed-függő, és az EKB elég nagy monetáris unióért felelős ahhoz, hogy független döntéseket hozzon. Az amerikai inflációs adatok azonban figyelmeztető jelként szolgálhatnak az EKB számára, hogy óvatosan közelítsen a kamatcsökkentés kérdéséhez.