Paks II. építkezésének óriási gépei, a gigantikus gödör és a lehetséges kínai együttműködés

A Paks II. atomerőmű építkezésén jártunk, ahol Jákli Gergellyel, a projektcég vezérigazgatójával készítettünk interjút. Megtekinthettük a lenyűgöző talajszilárdító gépeket, a kialakítás alatt álló hatalmas gödröt, és megtudtuk, hogy a kínai szakértelem is megjelenhet a beruházás körül.

A Paks II. projekt területén készült interjú során a gigantikus méretű gödröt és a talajszilárdítási munkálatokhoz használt óriási gépeket is megörökítettük. A tavaly októberi állapotokhoz képest a gödör kialakítása nem fejeződött be teljesen, azonban november óta folyamatosan zajlanak a talajszilárdítási munkálatok, amelyek várhatóan 2025 júniusáig tartanak, és a hatos blokk alatt érnek majd véget.

Jákli Gergely a méretekkel kapcsolatban is beszélt: az alaplemez 33 hektáros területen terül el, amelyen a két nukleáris erőműblokk és a kiszolgáló épületek helyezkednek majd el. Ebből a területből 17 hektáron szükséges a talajszilárdítás. Az ötös blokk alatti talajszilárdítási munkálatokat idén nyáron tervezik befejezni, ezt követően kezdődhet meg a gödör kiemelése a mínusz 23 méteres mélységig.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a gödörbe először szerelőbeton kerül, majd betonacél, és végül az ún. első betont öntik rá, ami 900 köbméter betont fog jelenteni. Ezt a lényeges munkafolyamatot az év végéig tervezik elvégezni.

A Portfolionak adott interjúban Jákli Gergely arról is beszélt, hogy a 2030-as évek elejére tervezik mind a két blokk hálózatra kapcsolását. A tapasztalatok miatt a kínai szakértelem is megjelenhet a projekt körül, hiszen Kínában óriási mennyiségű tapasztalat halmozódott fel az atomerőműépítés terén, és három óriási cég fedi le a teljes kínai nukleáris ipart. A vezérigazgató szerint ezért abszolút vizsgálják az együttműködési pontokat, bár egyelőre még nem látják, mi lehetne a "belépési pont", de kizárni sem tudják a távol-keletiekkel való kollaborációt.

A 2014-ben kötött kulcsrakész kivitelezési szerződés szerint az atomerőmű építési költsége 12,5 milliárd euró, amiből 10 milliárd euró az orosz hitelkeret. Jákli megerősítette, hogy ez az összeg továbbra is érvényben van, és hozzátette, hogy a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézve a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondani. Ugyanakkor elmondta, hogy folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása.

A klímaváltozás miatt nyáron csökken a folyók vízhozama, illetve emelkedik a víz hőmérséklete, ez az atomerőművek hűtésénél teremt új helyzetet. Jákli azonban a Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta az interjúban.

Az interjú során számos érdekes kérdést érintettünk, de a látványos képek magukért beszélnek. A különleges képgaléria óriási gépeket és a hatalmas építkezést mutatja be, amelyek a Paks II. projekt monumentális méreteit és a munkálatok jelentőségét hivatottak szemléltetni.