Pécsi ellenzéki belharcok és a jelöltek számának növekedése

Pécsen az ellenzéki oldalon újabb jelölt jelentette be indulását az önkormányzati választáson, így már öt kihívója van a jelenlegi ellenzéki polgármesternek. A Tiszta Kezek Egyesület vezetője, a város volt DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia bejelentette, hogy elindulnak a választáson, ami nem jelentett nagy meglepetést, hiszen korábban már jeleztük, hogy tárgyalásokat folytattak más ellenzéki szervezetekkel.

Bognár Szilvia szerint a Tiszta Kezek Egyesület azért nem működött együtt a Mindenki Pécsért Egyesülettel és az LMP-vel, mert ezek a szervezetek az elmúlt években nem léptek fel határozottan Pécs problémái ellen. Ezzel szemben a Mindenki Pécsért Egyesület elnökségi tagja, Konkoly-Thege Júlia szerint a Tiszta Kezek elfogadhatatlan követelésekkel állt elő a tárgyalások során. Az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt magánszemélyként reagált a helyzetre, hangsúlyozva, hogy pártjával nem is folytak tárgyalások, és kritizálta a Tiszta Kezek álláspontját a polgármesterjelölt-állítás és a képviselőjelöltek kérdésében. Keresztes azt is kifogásolta, hogy Bognár a városvezetés múltbeli hibáit az LMP-re is ráhárítja, holott ők tiltakoztak a korábbi városvezetés ellen. Bognár a posztjában a város kiszipolyozásával és eladósításával vádolta meg egykori pártját, a DK-t és az MSZP-t is. A város gazdálkodását jelenleg az államkincstár felügyeli a korábban felhalmozott adósságok miatt.

A pécsi ellenzéki oldal széttagoltsága a közelgő önkormányzati választásokon is megmutatkozik majd, hiszen várhatóan 5-7 jelölt indul majd egy-egy választókerületben, ami a 2014-es választásokhoz hasonló helyzetet idéz elő. A 2019-es választáson még három jelölt szerepelt a szavazólapokon: a kormánypártok, az ellenzéki pártszövetség és az LMP jelöltjei. A jelenlegi helyzetben a Mindenki Pécsért Egyesület elnökségi tagja, Konkoly-Thege Júlia a Kutyapárt színeiben indul, mivel a Mellár-féle szervezet nem biztos, hogy részt vesz a választáson. A Tiszta Kezek Egyesület már 13 képviselőjelöltet állított, és amennyiben legalább 12 jelöltjüknek sikerül összegyűjteni a szükséges ajánlásokat, akkor kompenzációs listájuk is lehet. A Fidesz, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is minden választókerületben állíthat jelöltet.

A 2019-es és 2014-es választásokhoz képest azonban változott a helyzet, hiszen jelenleg egy nagyobb ellenzéki tömb (DK-MSZP-Jobbik-Momentum) áll a független polgármester, Péterffy Attila mögött. A városvezető frakciószövetség a helyzetről annyit nyilatkozott, hogy Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt véleménye az érdekeik mentén változik, és meglepő, hogy az egymást gyakran kritizáló politikusok által irányított szervezetek most összefogtak. A frakciószövetség a kampányukban a korábbi évek eredményeire kíván koncentrálni.