Az Integritás Hatóság több hatáskört szeretne

A magyar Integritás Hatóság, amely az európai uniós források felügyeletére jött létre, nem rendelkezik elegendő vizsgálati hatáskörrel az esetleges visszaélések feltárásához, ezért a hatóság vezetője, Biró Ferenc a hatáskörök kiterjesztését szorgalmazza.

A hatóság 2022 végén alakult meg az uniós pénzekkel való visszaélések megelőzése, felderítése és helyreállítása céljából. Biró Ferenc a Reutersnek adott interjúban elmondta, hogy a hatóság jelenlegi hatáskörei nem elegendőek a feladatok ellátásához. A kormány az EU nyomására hozta létre a szervezetet, miután jogállamisági aggályok miatt több milliárd euró értékű uniós forrás felfüggesztésre került.

Biró Ferenc a Portfolio márciusi konferenciáján beszámolt a hatóság munkájának első eredményeiről, és kiemelte, hogy a magyar jogrendszerbe nem ültették át azokat a jogköröket, amelyeket a törvény ráruházott a hatóságra. Ennek következtében a társintézmények nem kötelesek betartani azokat.

A hatóság vezetője szerint a helyzet orvoslása érdekében összeállítottak egy kérések listáját, amit a magyar igazságügyi minisztériumhoz nyújtottak be, de még nem érkezett válasz. A minisztérium sajtószóvivői sem reagáltak az e-mailben küldött kérdésekre.

Biró Ferenc hangsúlyozta, hogy a hatóság létrehozása fontos szerepet játszott abban, hogy 2023 végén mintegy 10 milliárd eurónyi forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ugyanakkor kiemelte, hogy a hatóságnak szüksége lenne további hatáskörökre, mint például a bizonyítékok kezelésére, tanúkkal való beszélgetésre, hozzáférésre a büntetőeljárásokhoz és a bűnügyi nyomozás során felhalmozott adatokhoz, valamint az elektronikus bizonyítékok kezelésének és megszerzésének jogaira.