A siófoki vonatközlekedés jövője bizonytalan?

A MÁV Zrt. cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint jelentős átalakítások várhatóak a somogyi vasúti menetrendben.

Egy közlekedési szakportál információi szerint a vasúttársaság vonalbezárásokat fontolgat, és egyes mellékvonalakon, mint például Siófok és Kaposvár között, autóbusszal helyettesítenék a vonatközlekedést. A Siófok–Kaposvár 35. számú vasútvonal bezárásáról szóló pletykák már korábban is felröppentek, a sonline.hu szerint ez a téma már két évtizede is napirenden volt.

Néhány járat, mint amilyen Kisbárapáti és Tab között közlekedik, gyakran üresen fut, ami felveti a vonalak fenntartásának gazdaságosságát. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ez a vonal az ország leghosszabb működő mellékvonala, és több somogyi település számára ez az egyetlen közlekedési lehetőség a megyeszékhely felé.

A MÁV hivatalosan is reagált a hírekre, kijelentve, hogy semmilyen újabb mellékvonal bezárásáról vagy módváltásról nem született döntés, és ilyen előkészületek sem folyamatban nincsenek. A MÁV-START azonban rendszeresen monitorozza az utasszámokat és a vonatok kihasználtságát, és időről időre piackutatást végez, bár a Siófok–Kaposvár vonalat illetően nem kértek utasszámlálást.