Virág Barnabás nyilatkozata a kamatdöntést követően

A Magyar Nemzeti Bank hagyományait követve ma is megtartja a kamatdöntés utáni tájékoztatóját, melyen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke beszél a monetáris politika aktuális kérdéseiről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye alapján a mai napon a kamatdöntés körüli események a megszokott módon zajlanak. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás, az online háttérbeszélgetés keretében fogja ismertetni a monetáris politika legfrissebb fejleményeit. Az eseményt az MNB hivatalos YouTube csatornáján élőben közvetítik 15 órától.

A jegybanki eseményen várhatóan részletes tájékoztatást adnak a gazdasági kilátásokról, a kamatpolitika esetleges változásairól, valamint a szolgáltatások inflációjának magas szintjéről is, amely még nem mérséklődik és lassítja az infláció fenntarthatóan alacsony szintre érkezését. A napirend a következőképpen alakul:

  • 14 órakor kerül nyilvánosságra az MNB döntése az alapkamatról, amely szerint az alapkamat mértéke 7,75 százalékra csökkent.
  • 15 órakor jelenik meg az MNB közleménye, amely tartalmazza a monetáris tanács helyzetértékelését és annak indoklását.
  • Ezzel egy időben, szintén 15 órakor kezdődik Virág Barnabás tájékoztatója, ahol bővebben beszél majd a kamatcsökkentés hátteréről, a szolgáltatások inflációjáról és a monetáris politika új szakaszáról.

Az eseményekről a megszokott módon fogunk tudósítani, így az érdeklődők naprakész információkat kaphatnak a jegybanki döntésekről és azok hátteréről.

A Monetáris Tanács keddi döntése értelmében az alapkamat mértéke szerdától 7,75 százalékra változik, a kamatfolyosó felső szélét 8,75-re, alsó szélét pedig 6,75-re módosították. A kamatcsökkentési ciklus vége 6,5-7 százalékos alapkamatnál várható az év közepén.

Virág Barnabás jegybanki alelnök korábban így fogalmazott a márciusi, 75 bázispontos kamatdöntés után: „A mai döntéssel lezárult a monetáris politika gyors lépésekkel operáló szakasza. A monetáris politika új szakaszba lép, a második negyedévben a kamatcsökkentés üteme lassul”. Azonban a keddi háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy az infláció tartósan csökken, de a szolgáltatások áremelkedése még nem mérséklődik, ami aggodalomra ad okot.

A forint árfolyama – amire a jegybank újabban kiemelten figyel – stabilan a 390-400 közötti sávban ingadozott az euróval szemben. Némi aggodalomra adhat okot, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elégedetlen az amerikai infláció lassulásával, ezért még távolabbra tolódott a Fed saját kamatcsökkentési ciklusának kezdete.

(Borítókép: Matolcsy György 2023. június 21-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)