Szijjártó Péter a Great Wall Motorsnál járt Kínában

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Kínában tett látogatást a Great Wall Motors autógyártónál, és kiemelte a magyar–kínai kapcsolatok fontosságát a technológiai átállásban.

Szijjártó Péter kedden Baodingban járt, hogy megtekintse a Great Wall Motors autógyártó vállalatot, amely Kína egyik legnagyobb autógyártója. A miniszter Facebook-oldalán számolt be a látogatásról. Szijjártó szerint a világgazdaságot a következő években és évtizedekben az elektromos autóipari forradalom fogja meghatározni, amelyben Kína vezető szerepet tölt be. A kínai autógyártók sikerességét az is mutatja, hogy elektromos modelljeiket egyre inkább értékesítik az európai piacokon.

A külügyminiszter úgy véli, hogy a magyar–kínai gazdasági és beruházási együttműködésnek köszönhetően Magyarország is az éllovasok közé tartozik a technológiai átállásban. A Great Wall Motorsnál látottak lenyűgözték Szijjártót, aki szerint a vállalatot a folyamatosan megújuló csúcstechnológia emeli ki a piac szereplői közül.

Míg Magyarország nyitottan fogadja a kínai autógyártókat, addig ez nem mondható el több nyugati országról. Az Egyesült Államokban például komoly ellenállás tapasztalható a kínai járművekkel szemben. Washington magas vámokkal és a kínai elektromos járművek teljes betiltásának lehetőségével küzd a kínai autógyártók ellen. A Fehér Ház vizsgálja a kínai autók jelenlétének nemzetbiztonsági kockázatait, mivel aggodalmak merültek fel a kínai gyártású autók által gyűjtött érzékeny adatok mennyiségével kapcsolatban.

A BYD kínai vállalat, az elektromos autózás egyik vezetője, Szegeden építi meg első európai üzemét. Szijjártó Péter ezt a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházásának nevezte, amely több ezer új munkahelyet teremt az alföldi városban. A miniszter szerint az alternatív hajtásláncok jelentik az autóipar jövőjét, és ezek nélkül a környezetvédelmi célok sem teljesíthetők.