Az EU-ban be kell vezetni a bankuniót, mondja a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár szerint az Európai Unió bankjainak lehetővé kell tenniük, hogy tőkéjüket szabadon mozgathassák a blokkon belül, ezt a Bloomberg hírügynökség számolt be. Scholz már régóta hangoztatja a bankunió szükségességét.

A német kancellár kiemelte, hogy jobb keretfeltételekre van szükség a határokon átnyúló bankok számára, és teljes rugalmasságot kell biztosítani számukra, hogy tőkéjüket és likviditásukat az EU-n belül is szabadon bevethessék. Scholz egy keddi berlini konferencián beszélt erről a témáról.

A régió hitelezői, köztük a Deutsche Bank AG, gyakran panaszkodnak arra, hogy a határokon átnyúló konszolidáció fontos akadálya, hogy a pénzeszközök nehezen tudnak egyik uniós országból a másikba mozogni. A korlátozások feloldása lehetővé tenné számukra, hogy pénzügyi forrásaikat oda irányítsák, ahol a legtöbb profitot termelik, ami ösztönözné őket arra, hogy más országokban is terjeszkedjenek.

Scholz hozzátette, hogy a nemzeti fizetésképtelenségi jogi rendszerek harmonizációjára, egységesebb adóügyi normákra és a tőkepiaci felügyelet közös szabályaira van szükség. Ezekkel kapcsolatban konkrét javaslatokon dolgoznak a francia kormánnyal együttműködve.

Az Európai Bankszövetség törekvéseit követve, amely az ágazatot "stratégiai ágazattá" kívánja nyilvánítani, egyes uniós tisztviselők azt javasolták, hogy az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóságot (ESMA) ruházzák fel nagyobb hatáskörrel. A lobbit a Deutsche Bank vezérigazgatója, Christian Sewing vezeti, aki szintén résztvevője volt a banki konferenciának. Az elképzelés az, hogy egy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) mintájára működő nagyhatalmú ügynökséget hozzanak létre.