Mesterséges intelligencia: Növekvő energiaigény és a földgázpiac

A Tudor Pickering Holt elemzőinek friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia adatközpontjainak megnövekedett energiaigénye jelentős mértékben növelheti a földgáz iránti keresletet az évtized második felében.

A jelentés kiemeli, hogy az adatközpontok energiaigényének növekedése miatt akár napi 8,5 milliárd köbméter plusz földgázra is szükség lehet a következő években. Ez az igény növekedés különösen az amerikai energia- és technológiai vállalatok körében okoz aggodalmat, mivel úgy vélik, hogy az ország elektromos hálózata nem fejlődik elegendő gyorsasággal ahhoz, hogy lépést tartson a mesterséges intelligencia technológiák energiaigényeinek növekedésével.

Az adatközpontokat működtető vállalatok ezért egyre gyakrabban kerülik meg a közműszolgáltatókat, közvetlen kapcsolatot létesítve az energiatermelőkkel vagy saját ellátási forrásokat építve ki. Emellett az energiatermelés és -tárolás iránti keresletnövekedés miatt az Egyesült Államokban megnőtt az új projektek hálózatra csatlakoztatására vonatkozó kérelmek száma is, amely 2022-ben 2000 gigawattról 2023-ra 2600 GW-ra emelkedett.

A jelentés szerint a földgáz árának jelentős emelkedését is előidézheti ez a trend. Az elemzők megjegyzik, hogy ebből a helyzetből olyan csővezeték-üzemeltetők profitálhatnak leginkább, mint a Kinder Morgan, a Williams és az Energy Transfer, valamint gáztermelő vállalatok, mint az EQT és a Chesapeake Energy is előnyös helyzetbe kerülhetnek.

Forrás: Reuters