A nagyszülői gyed és gyes is beszámíthat a nők 40-nél

A nők 40 egyedülálló lehetőséget biztosít a nők számára, hogy 65 éves kor előtt, 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulhassanak. Ezen belül a nagyszülői gyed és gyes is figyelembe vehető a gyermeknevelési időként.

A nők 40 keretében a jogosultsági idő számításánál alapvetően a keresőtevékenységből származó szolgálati időnek harminckét évet kell elérnie, továbbá nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe. Amennyiben azonban valaki gyermekek otthongondozási díját vagy súlyosan fogyatékos gyermek ápolási díját veszi igénybe, a szükséges szolgálati idő harminc évre csökken, így tíz év gyermeknevelési idő vehető figyelembe.

A jogosultsági idő öt saját háztartásban nevelt gyermek után egy évvel, minden további gyermek után pedig további egy-egy évvel csökkenhet, de legfeljebb hét évvel.

Az adó.hu információi szerint a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed) vagy gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) is beleszámíthat a gyermeknevelési időbe, amennyiben a nagymama még aktív korú és unokája mellett veszi igénybe ezeket az ellátásokat. Ez különösen akkor releváns, ha a hölgy a saját gyermekére vonatkozó ellátások időtartamával nem érte el a jogosultsági időn belül a lehetséges nyolc évet, így az unokája utáni gyedet vagy gyest még hozzáadhatja a jogosultsági időhöz.