„Nincs bizonyíték, nincs bizonyíték” – megdöbbentő hangfelvétel a Real–Barca botrányáról

A Real Madrid és a Barcelona közötti spanyol bajnoki csúcsrangadó után nem csillapodnak a kedélyek, a közbeszéd középpontjában Lamine Yamal fantomgólja áll. Egy friss hangfelvétel szerint a játékvezetők és a VAR-szoba személyzete nem rendelkezett elegendő bizonyítékkal a gól érvényességének megállapításához.

A Real Madrid 3–2-re győzött a Barcelona ellen a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 32. fordulójában, ezzel 11 ponttal növelte előnyét a tabella élén. A mérkőzés egyik vitatott eseménye Lamine Yamal gólja volt, amelyet a játékvezetők nem tudtak egyértelműen megítélni, mivel nem állt rendelkezésre megfelelő képanyag. A spanyol bajnokságban még mindig nem alkalmazzák a gólvonal-technológiát, annak ellenére, hogy a klubok többsége megszavazta volna a bevezetését.

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández, a liga szégyenének nevezte a gólvonal-technológia hiányát, míg a kapus Marc-André ter Stegen is kritikát fogalmazott meg. Joan Laporta klubelnök újrajátszást kezdeményezne, ha bebizonyosodik, hogy a gól szabályos volt.

A spanyol szövetség (RFEF) kiadta a hangfelvételt, amelyen a VAR-szoba és a játékvezető kommunikációja hallható a vitatott gól után. A felvételen a VAR-személyzet több szögből is próbálja megállapítani a gól érvényességét, de végül nem találnak bizonyítékot. A játékvezető, César Soto Grado, a játékosokat nyugtatja, hogy nem sietnek a döntéssel. Végül a VAR-szoba közli, hogy nincs bizonyíték a gólra, így sarokrúgással kell folytatni a játékot.

A videobírói rendszer alapelve, hogy csak egyértelmű tévedés esetén bírálhatja felül a játékvezető döntését, így Soto Grado nem ítélhetett gólt. A spanyol bajnokság szabályzata alapján valószínűleg nem lesz újrajátszás, így a Barcelona számára ez az eset egy elképesztő pechként marad meg.

LABDARÚGÁS
SPANYOL LA LIGA, 32. FORDULÓ
Real Madrid–Barcelona 3–2 (Vinícius Jr. 18. – 11-esből, L. Vázquez 73., Bellingham 90+2. ill. Christensen 6., Fermín López 69.)