A mesterséges intelligencia hatása a futballra és az edzői szerepre

A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a futball világát, a játékoskereséstől kezdve az edzésoptimalizáláson át a taktikai elemzésekig. Egyes szakértők szerint az AI a jövőben akár az edzők helyettesítésére is képes lehet.

Az AI már most is elengedhetetlen része a profi futballnak, segítségével a klubok hatékonyabban tudják kiválasztani az utánpótlás-játékosokat, és a teljesítményelemzés során is fontos szerepet játszik. A testérzékelők és nagy felbontású kamerák által gyűjtött adatok elemzésére AI-alapú eszközöket használnak, amelyek segítenek a taktikák tökéletesítésében és a játékosok fejlődésének nyomon követésében.

A Google Deepmind és a Liverpool FC együttműködésében létrejött "TacticAI" rendszer például a szögletrúgások technikájának fejlesztésére összpontosít, és a kutatások szerint az AI által generált ajánlások gyakran előnyösebbek, mint az emberi edzőkéi.

Daniel Memmert, a kölni Német Sportegyetem sportinformatikusa szerint azonban az AI nem fogja teljesen kiváltani az emberi edzőket. Az AI alkalmazása a sportban gépi tanulási megközelítéseket foglal magában, és bár segíthet a problémák felismerésében és a megoldások értelmezésében, az emberi közreműködés továbbra is nélkülözhetetlen.

Memmert kiemeli, hogy a topklubok számára ma már nélkülözhetetlen az AI, és bár sok szurkolót ez negatívan érint, a technológiai fejlődés elkerülhetetlen része a modern futballnak.

A Google Deepmind csoportja által bemutatott humanoid robotfocisták is azt mutatják, hogy az AI milyen mértékben képes már most is hozzájárulni a sportág fejlődéséhez, még ha a robotok mozgása egyelőre esetlen is, és a gólöröm még hiányzik a játékukból.

Az AI hatása mellett a futball világában más tényezők is befolyásolják a csapatok teljesítményét és az edzők munkáját. Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője például a sűrű mérkőzésrend és a kevés pihenőidő miatt fejezte ki aggodalmát. A német szakember szerint csapatának sokkal több alkalommal kellett szombat kora délután pályára lépnie, mint a bajnokság többi együttesének, amit bűncselekménynek nevezett, és részben ennek tulajdonította, hogy játékosai nem tudtak megfelelően regenerálódni.

Klopp, aki az idény végén leköszön, örömét fejezte ki, hogy csapata a következő szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet, de már nem az ő irányításával. Ugyanakkor a nemzetközi kupaszerepléssel járó többletterhelés miatt aggodalmát is kifejezte, különösen az angol ligában tapasztalható kevés pihenőidő miatt.

Klopp a sűrű naptár és a liga túlterheltségét okolta azért, hogy valószínűleg egyik angol csapat sem lesz jelen a nemzetközi kupasorozatok döntőiben, miután az Aston Villa vereséget szenvedett az Olympiakosz Pireusztól. A Liverpool edzője emellett elárulta, hogy a múlt hétvégi nézeteltérését már rendezte Mohamed Szalahval.

A bajnoki címért folyó versenyfutásban matematikailag még van esélye a Liverpoolnak a végső győzelemre, de Klopp szerint ennek valóságalapja csekély.