MNB: Csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot, amely összhangban állt az elemzői várakozásokkal.

A keddi kamatdöntő ülésen az MNB Monetáris Tanácsa az alapkamatot 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette. Ez a lépés megfelelt az Economx elemzőinek előzetes prognózisának. A kamatfolyosó mindkét szélét is azonos mértékben, 6,75, illetve 8,75 százalékra módosították.

A jegybank ezzel folytatta a kamatcsökkentés lassításának tendenciáját, hiszen az előző kamatvágás 75 bázispontos volt, míg az azt megelőző hónapban 100 bázisponttal csökkentették az irányadó rátát. Tavaly októbertől januárig havonta 75-75 bázispontos csökkentést hajtottak végre. Az alapkamat a 2022-es kamatemelési ciklus végén még 13 százalékon állt, amelyhez tavaly októberig nem nyúlt a jegybank.

A kamatvágást több tényező is indokolta, egyrészt az infláció meredek ütemben csökkent az elmúlt hónapokban, márciusban már csupán 3,6 százalékos volt. Az MNB éves átlagban 3,5-5 százalékos inflációra számít az idén, vagyis ha kedvezően alakulnak a folyamatok, már az idén visszatérhet az áremelkedés üteme a jegybank 2-4 százalékos célsávjába.

A külső tényezők közül azóta a geopolitikai helyzet romlott, miután Irán megtámadta Izraelt, és ez a kőolaj árára is hat, emelkedhetnek az üzemanyagárak. Az Egyesült Államokból érkező makroadatok hatására még későbbre tolódott és kisebb lehet a Fed első kamatvágásának várható időpontja. Ennek nyomán a feltörekvő piacok kockázati megítélése is romlott, emiatt sem vártak nagyobb mértékű kamatvágást a szakértők.

A magyarországi kamatcsökkentés legnagyobb nyertesei a banki adósok lesznek, de eltérő mértékben és időben érezhetik ennek hatását a hitelek kamataiban. A vállalkozások számára már áprilisban véget ért kamatstop, így ők a BUBOR-hoz (bankközi kamatláb) igazodva fizetik tovább a hiteleiket, a BUBOR pedig az alapkamattal együtt csökken.

A háztartások jelzáloghiteleinek kamatstopját várhatóan az év végéig meghosszabbítják, így őket egyelőre nem érintik a kamatvágások, de a befagyasztás idején érvényes buborhoz, amely a három hónapos kamatperiódusú kölcsönöknél 2,02, a 12 hónapos kamatperiódusúaknál pedig 2,4 százalékos volt.

A kamatvágásnak lehet némi hatása a többi lakossági hitelre is. A jegybanki kamat befolyásolja a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek referenciakamatául szolgáló BIRS mutatókat, bár ezek az értékek jellemzően csak lassabban követik az alapkamatot, az elmúlt egy hónapban pedig ellentétesen mozogtak, csaknem egy százalékkal emelkedtek. Így a lakáshitel felvételén gondolkodók néhány hónapon belül aligha számolhatnak a jelenleginél alacsonyabb kamatokkal.

A fogyasztási hiteleknél a kamatok mérséklődése folyamatos volt az elmúlt hónapokban, aminek hatására a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorában már 12-13 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is találhatnak ilyen hitelt az ügyfelek.