Kolumbiai táskatervező börtönbüntetést kapott

A miami szövetségi bíróság 18 hónap börtönre ítélte a 71 éves kolumbiai származású táskatervezőt, Nancy Gonzalest, az amerikai vadvédelmi törvények megsértése miatt.

Gonzalez beismerte, hogy futárokat toborzott, akik a Kolumbiából az Egyesült Államokba tartó kereskedelmi járatokon szállítottak krokodilbőr táskákat, többek között a New York-i divathétre. Az ügyészek szerint a táskák értéke elérte a 2 millió dollárt. A tervező több alkalommal is elmulasztotta beszerezni a szükséges behozatali engedélyeket az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálattól, amely a veszélyeztetett és fenyegetett fajok kereskedelmét szabályozza.

Gonzalest 2022-ben tartóztatták le Kolumbiában, Caliban, és 14 hónapot töltött börtönben a kiadatására várva. Az Egyesült Államokban most további 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, és június 6-án kell megkezdenie a büntetése letöltését.

Az ítélethirdetés előtt a tervező könnyeit visszafojtva fejezte ki sajnálatát, és bocsánatot kért az Amerikai Egyesült Államoktól, mondván, hogy a nyomás alatt rossz döntéseket hozott. Az ügyészek azonban úgy vélték, hogy a könnyű pénzszerzés volt a fő motivációja a törvények megkerülésére, és tevékenységét a drogcsempészekéhez hasonlították. Ezzel szemben a nő ügyvédei azt állították, hogy az általa behozott áruk csupán 1 százaléka nem rendelkezett a megfelelő papírokkal, és ezeket nem kereskedelmi célból, hanem mintaként hozták az USA-ba.

Az ügyészek 30-37 hónapos büntetést kértek Gonzalezre, de a bíró figyelembe vette azt a közel 14 hónapot, amelyet a nő már egy kolumbiai börtönben töltött.

Gonzalez 1998-ban tört be az amerikai piacra, és vibráló színeivel, merész anyagválasztásaival, valamint kiváló minőségével hamar népszerűvé vált. Olyan világmárkákkal versenyzett, mint a Dior, a Prada és a Gucci, és táskáit hírességek is előszeretettel viselték, köztük Britney Spears, Salma Hayek és Victoria Beckham. A táskái a "Szex és New York" című sorozatban is megjelentek.