A vártnál kevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok munkaerőpiacán az elemzők által várt számoknál jóval kevesebb új munkahely jött létre áprilisban, és a munkanélküliségi ráta is emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) által közzétett adatok szerint áprilisban a nem mezőgazdasági ágazatokban 175 ezer új munkahely jött létre, ami elmarad a márciusi 315 ezer és az elemzők által várt 243 ezer fős növekedéstől.

A munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra nőtt áprilisban, szemben az előző hónapban mért 3,8 százalékkal, ami ellentmond a stagnálást jósoló elemzői előrejelzéseknek.

A munkaerőpiaci részvételi arány változatlanul 62,7 százalékon állt áprilisban, ami megegyezik az előző havi adatokkal és az elemzői várakozásokkal.

Az átlagos órabér éves szintű növekedése áprilisban 3,9 százalékra lassult, ami 2021 júniusa óta a legkisebb mérték, és kevesebb az elemzők által várt 4,0 százaléknál, valamint az előző hónapban regisztrált 4,1 százalékos emelkedésnél.

Havi összehasonlításban az átlagos órabér csupán 0,2 százalékkal nőtt áprilisban, ami alacsonyabb az előző havi és az elemzők által várt 0,3 százalékos emelkedésnél.

A heti átlagos munkaidő 34,3 órára csökkent áprilisban, ami kevesebb az előző hónapban mért és az elemzői konszenzusban szereplő 34,4 óránál.