Az Európai Parlament új adósságcsökkentési szabályokat hagyhat jóvá

Az Európai Parlament képviselői várhatóan kedden jóváhagyják az uniós országok által elfogadott új adósságcsökkentési szabályokat, amelyek azonban kritikát váltottak ki a klímaaktivisták és a szakszervezeti vezetők körében.

Az új szabályok lehetővé teszik a kormányok számára, hogy lassabb ütemben csökkentsék az államadósságukat, de nagyobb költségvetési visszafogottságot követelnek meg a jelenlegi, felfüggesztett régi szabályokhoz képest. A támogatók szerint az adósságfelhalmozás kordában tartása az országok érdeke, és a legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy az állami kiadásoknak valamilyen korlátot kell szabni. Ugyanakkor a kritikusok megkérdőjelezik az adósságcsökkentés időzítését az EU éghajlati válsága és az orosz-ukrán háború okozta válság közepette.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a reform ambiciózussága és merevsége miatt. Rasmus Andresen, a német Zöldek európai parlamenti szóvivője szerint a szabályok nem a legjobbkor jönnek, mivel az európai védelmi kiadások fokozása és az éghajlatbarát infrastruktúrába való beruházás sürgetőbb, mint valaha.

A kritikusok szerint az új kritériumok a megszorításokhoz való visszatérést jelentik. Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium szakszervezeti vezetői közös levélben sürgették az európai parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a megállapodást. Ennek ellenére a Parlament három legnagyobb frakciója – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, valamint a Renew – támogatni fogja a megállapodást, biztosítva ezzel a stabil többséget.

Egy olasz kormánytisztviselő a Politicónak elmondta, hogy a római kormányt támogató pártok tartózkodni fognak a szavazáson. Az olasz balközép Demokrata Párt is valószínűleg tartózkodni fog, annak ellenére, hogy a reform élére a gazdasági biztos, Paolo Gentiloni állt, aki a párt tagja.