A magyar fiatalok pénzügyi attitűdjéről készült kutatás

A magyar fiatalok gyakran rosszabb véleménnyel vannak saját generációjuk pénzügyi tudatosságáról, mint az idősebb korosztályok – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss kutatásából.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által végzett kutatás során a különböző korosztályok pénzügyi tudatosságát és attitűdjét vizsgálták. A kutatás keretében a résztvevők többek között arról nyilatkoztak, hogy mennyire tartják ügyesnek a különböző generációk pénzügyi kezelését. A 30 év felettieket a kutatásban egyszerűsítés kedvéért "felnőttnek" nevezték.

A megkérdezettek többsége, 56 százaléka úgy véli, hogy a 16-30 évesek nem kezelik ügyesen a pénzügyeiket, míg csak 20 százalékuk gondolja az ellenkezőjét. Ezzel szemben a 30 feletti felnőttekről jóval pozitívabb a kép: felük szerint jól vagy inkább jól birkóznak meg a pénzügyi kérdésekkel, és csak egyharmaduk vélekedik úgy, hogy nem ügyesek ezen a téren.

A fiatalok pénzügyi hozzáállását illetően a megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a 16-30 évesek túl sokat költenek divatra és szórakozásra, kevésbé tudatosak, és csak a mának élnek. Azonban ezek a negatív vélemények nem dominálnak, mivel a felsorolt állításokat csak a válaszadók mintegy harmada jelölte meg.

A kutatás egyik meglepő eredménye, hogy a fiatalok gyakran rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek. A 16-30 évesek kétharmada szerint nem kezelik ügyesen a pénzügyeiket, míg az 50-59 évesek közül csak mintegy fele osztja ezt a nézetet. A 16-19 évesek közel fele úgy véli, hogy kevésbé tudatosak, mint az idősebbek, szemben az 50-es korosztály negyedével, aki ezt gondolja.

A generációs különbségek más területeken kevésbé élesek. A legtöbb korosztályban tízből négyen értenek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra és divatra, valamint tízből hárman gondolják úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek.

Érdekes módon, miközben a fiatalok sok esetben kritikusabbak saját korosztályukkal szemben, a felnőttekről általában pozitívabban nyilatkoznak, mint a harminc felettiek. A húsz év alattiak közel háromnegyede ért egyet azzal, hogy a 30-60 évesek jól kezelik a pénzügyeiket, míg a harminc felettiek körében ez az arány nem éri el az 50 százalékot.