Nonstop kereskedés a New York-i Értéktőzsdén?

A New York-i Értéktőzsde (NYSE) felmérést végez a piaci szereplők körében, hogy milyen lenne a részvények éjjel-nappali kereskedése, amely a valósághoz való felzárkózást célozza meg.

A NYSE, amely az Intercontinental Exchange csoport része, nem a vezetőség, hanem az adatelemző csoport kezdeményezésére kérdezi meg tagjait a folyamatos kereskedés előnyeiről. A Financial Times információi szerint a szabályozó hatóságok már vizsgálják az első ilyen jellegű kérelmet. A koronavírus járvány alatt világszerte nőtt a magánbefektetők száma, akik nem válogatnak a kereskedési eszközök között, legyen az arany, részvény, bitcoin vagy deviza. A devizák, kriptodevizák, amerikai állampapírok és a nagy részvényindexek határidős kontraktusai már most is folyamatosan elérhetőek, így a részvények hivatalos kereskedési idejének meghosszabbítása iránt is mutatkozik igény.

Az Egyesült Államokban több lakossági bróker is kínál lehetőséget a tőzsdei nyitvatartási időn kívüli kereskedésre. A tőzsdén kívüli piacokon, úgynevezett „dark pool” rendszereken keresztül, nem csak amerikai, hanem ázsiai ügyfelek is aktívak lehetnek, bár ezek árképzése és üzletei kevésbé transzparens módon zajlanak.

Egy éjszakai kereskedést is lehetővé tevő tőzsde azonban a szabályozói felügyelet miatt változást hozhatna az éjszakai kereskedés megítélésében. Az Egyesült Államokban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felügyeli a tőzsdéket, teszteli azok működési stabilitását és biztonságát, és a kereskedési szabályok megváltoztatásához is engedély szükséges. A tőzsdei ügyletek árfolyamának kiemelt szerepe van a hivatalos nyilvántartásokban és könyvelésben, így a szabályozott piacokon történő üzletek elismertsége szélesebb körű.

A NYSE közvélemény-kutatása során felmerült kérdések között szerepel, hogy a piaci szereplők a hétvégén is igényelnék-e az éjjel-nappali kereskedést, rendelkeznek-e a meghosszabbított kereskedés kiszolgálásához szükséges személyi állománnyal, és milyen módszerekkel védekeznének a heves áringadozások ellen. A felmérés időzítése nem véletlen, hiszen Steve Cohen Point72 alapjának támogatásával egy 24 Exchange nevű vállalkozás már benyújtotta jóváhagyási kérelmét a SEC-hez egy éjjel-nappal működő tőzsde elindításához.