Molnár Piroska és Koltay Gábor is életműdíjat kap a Savaria Filmszemlén

A Savaria Filmszemle tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre 2024. április 24. és 26. között, ahol a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók csaknem kétszáz művet neveztek be.

A filmszemle három kategóriában várta a pályaműveket: fotó- és filmművészet, színházművészet, valamint irodalom területén. Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke elmondta, hogy a diákfilmek és a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti, valamint vizsgafilmjeit is külön értékelték.

Két különleges kategóriában is versenyeztek a filmek: az Egy életnyi tapasztalat kategória az idősödő társadalom és az időskor problémáival, míg a Mire jó az online tér kategória a digitális jövő és az online média veszélyeivel foglalkozott.

A filmszemle keretében április 25-én az ELTE Savaria Egyetemi Központban médiatudatosságot fókuszba állító szakmai konferenciát rendeznek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Savaria Filmakadémia Egyesület közös szervezésében.

A Savaria Filmszemle díjkiosztó gálájával zárul a szombathelyi AGORA Savaria Filmszínházban, ahol a kategóriák győztesei mellett két életműdíjat is átadnak. Az idei életműdíjat Molnár Piroska, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, valamint Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező veheti át.