Hajdu Steve soha nem hallott története Kabos Gyuláról

Hajdu Steve a Blikk Címlapsztori című műsorában osztott meg egy eddig ismeretlen történetet a legendás komikus-színészről, Kabos Gyuláról, aki az anyagi csőd elkerülése érdekében fordult a filmszínészet felé.

Hajdu Steve, a Drága örökösök sztárja, a műsorban elárulta, hogy bár szeretne egy saját társulatot indítani, nem kívánja magát a pénzügyekbe belekeverni, mert fél, hogy Kabos Gyula sorsára jutna, aki belebukott a gazdasági kötelezettségeibe. Steve elmondása szerint Kabos egy évig az Operettszínház igazgatójaként olyan tartozást halmozott fel, amely miatt a csillogó luxusból hirtelen a tönk szélére került. A mozi mentette meg a helyzetét.

Kabos Gyula egy év alatt 200 ezer pengős tartozást gyűjtött össze, ami jelentősen meghaladta azt az összeget, amit egy este alatt megkeresett vezető színészként. A hangosfilm térnyerése és a színházba járók számának csökkenése miatt csökkentek a bevételek, ráadásul Kabos nem értett a gazdasági ügyekhez, és rossz döntéseket hozott. Emellett szóbeszédek szerint szerencsejáték-függősége is hozzájárulhatott a bukásához.

A tartozás rendezése érdekében Kabos Gyula a következő években minden bevételének 80 százalékát fordította adóssága törlesztésére, egy szerényebb lakásba költözött, és a jövedelmezőbb filmipar felé fordult. A Hyppolit, a lakáj és a Lila akác című filmekben nyújtott alakításai révén vált halhatatlanná a filmtörténelemben.

Kabos Gyula később az Egyesült Államokba emigrált, ahol nem sikerült megvalósítania álmait, és 1941-ben szegényen, éhezve, barátok nélkül halt meg.

A Blikk Címlapsztori további adásait a Blikk TV YouTube csatornáján is megtekinthetik, ahol a feliratkozással támogathatják a munkájukat.