2024-es Érettségi: Az internetezők érdeklődése a Google Trends adatai alapján

Idén először érettségiznek azok a diákok, akik a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint tanultak, és a megújult vizsgarendszer szerint adnak számot tudásukról. A Google Trends adatai alapján elemeztük, hogy az érettségi első hetében és az elmúlt években hogyan alakultak az érettségikkel kapcsolatos keresések.

2024-ben az érettségi időszakban összesen 113 ezer diák vizsgázik, akik közül a magyarérettségit középszinten 73 472-en, emelt szinten 2066-an, a matekérettségit középszinten 69 047-en, emelt szinten pedig 6616-an, a történelemérettségit középszinten 68 802-en, emelt szinten pedig 7679-en, az angolérettségit középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en, a németérettségit pedig középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en tették meg.

A Google Trends adatai szerint az érettségi vizsga témában az érettségi időszak első hetéig nem volt kiemelkedő keresési intenzitás, a magyarérettségi napja, május 6. jelentette a csúcspontot. A keresési intenzitás 2004 óta vizsgálva 2005 májusa emelkedett ki a leginkább, amikor az új, kétszintű érettségi debütálásakor kiszivárgott a magyar, a matek és a történelem feladatsorok.

A Google Trends szaggatott vonala hiányos adatokat jelent, amely előrejelzéseket ad a keresőkifejezés várható teljesítményéről a közeljövőben. Az elmúlt 7 napban az „Érettségi vizsga” témában nem május 6., hanem május 7., a matekérettségi napja jelentette a csúcspontot.

A keresések túlnyomó része helytelen helyesíráson alapul, így a helyes „magyarérettségi” helyett a „magyar érettségi” alakra kerestek rá a Google használói. Az eredmények alapján a magyarérettségi iránti internetes érdeklődés jelentősen visszaesett 2004 óta.

A helytelen formákat vizsgálva összehasonlítható a magyarérettségi és a matekérettségi iránti érdeklődés, ahol az adott érettségi napja mellett másnap is kiugrás tapasztalható, amelynek oka, hogy a megoldókulcs és a feladatlap mindig a vizsga másnapján reggel 8 órától elérhető az Oktatási Hivatal honlapján.

Az elmúlt 12 hónapot vizsgálva látható, hogy míg a tavalyi érettségi után nyárra lenullázódott a történelemérettségi iránti érdeklődés, szeptember óta enyhe, fokozatos növekedés volt tapasztalható. Az angolérettségi németérettségivel szembeni fölénye a Google Trends adataiban is tükröződik.