Kádár János hírhedt dolgozószobájának titkai

A Blikk cikkében egy különleges időutazásra invitálja az olvasókat, amely során betekinthetünk Kádár János, a szocializmus egyik legismertebb vezetőjének otthonába, ahol évtizedeken át élt feleségével, Tamáska Máriával.

A Rózsadomb csúcsán, a Cserje utca 21. szám alatti villában töltötte élete jelentős részét Kádár János és felesége. A politikus 1948-ban, belügyminiszteri kinevezése után költözött be a 173 négyzetméteres házba, először édesanyjával, majd feleségével élt a földszinten, míg az alagsorban a személyzet és a fegyveres őrség kapott helyet.

Kádár Jánosné egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy otthonukban soha sem volt luxus, amire ő maga sem vágyott, férje pedig nem is tűrt volna meg semmit. Ezzel szemben a történészek szerint a valóságban a házaspár elképesztő luxusban élt. A falakat értékes festmények díszítették, köztük Rippl-Rónai és Picasso művek is.

A kommunista jegyek tehát nem jellemezték a ház enteriőrjét. Kádárék rendelkeztek egy hatalmas, 4200 kötetes könyvtárral is, amelyet a rendszerváltás után alaposan dokumentáltak.