III. Károly jókora gyomrost adott Harry hercegnek

Harry hercegnek járt volna a légierő vezérezredesi rangja, miután éveken át szolgált ennél a hadtestnél, de III. Károly inkább Vilmos herceget választotta, akit korábban annyira féltettek, hogy el sem engedtek Afganisztánba.

Harry hercegnek a sajtó iránta tanúsított érdeklődése miatt már korábban is megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie, de a királyi kötelezettségeiről való lemondása után még nagyobb gyűlölethullám zúdult rá. Az Egyesült Államokba költözése és a királyi családdal szembeni ellenállása nyilvánosságra kerülése után sokan árulónak kezdték titulálni. A védelmét korábban biztosító rendőrségi privilégiumát is elvesztette, és több pert indított a sajtó ellen. Legutóbb az Invictus Games 10. évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten vett részt az Egyesült Királyságban, ahol a királyi család egyetlen tagja sem jelent meg, csak Diana hercegné két testvére. III. Károly a meghívottak között volt, de inkább a Buckingham-palotában tartott nyári partit választotta az esemény helyett.

Harry herceg hosszú katonai múltra tekint vissza, tíz évet szolgált a brit hadseregben, többek között Afganisztánban is. A királyi kötelezettségeiről való lemondása miatt azonban több tiszteletbeli katonai címtől is megfosztották, így nem viselhetett katonai egyenruhát Fülöp herceg és II. Erzsébet temetésén sem. Elvesztette a Királyi Tengerészgyalogság főkapitányi címét, a RAF Honington tiszteletbeli légi parancsnoki címét, és a Királyi Haditengerészeti Parancsnokság főparancsnoki címét is. III. Károly a brit hadsereg légierejének vezérezredesi rangját, amit 31 éven át birtokolt, nem Harry hercegnek, hanem Vilmos hercegnek adományozta.

Harry herceg 2005-ben kezdte meg tanulmányait a Királyi Katonai Akadémián, és a Blues and Royals ezredhez csatlakozott. Afganisztánban légiirányítóként szolgált, de a média miatt idő előtt kellett elhagynia az országot. Később Apache repülőgép-parancsnoki képesítést szerzett, és helikopter másodpilótaként és lövészként tért vissza Afganisztánba. Vilmos herceg is részt vett egy 44 hetes kiképzésen a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián, de II. Erzsébet királynő túl nagynak ítélte a kockázatot, így őt nem engedte Afganisztánba.

Harry herceg a Heart of Invictus című sorozatban beszámolt arról, hogy csak titokban tudott Afganisztánba utazni. A brit sajtó nem hozta nyilvánosságra a tartózkodását, ellentétben az amerikai Drudge Reporttal, amely kiszivárogtatta a hírt. A herceg katonai szolgálata alatt 25 embert ölt meg, és bár nem büszke erre, nem szégyelli tetteit.