Hegyvidéki összefogás a kutyapártos jelöltek ellen

A Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hogy minden olyan egyéni választókörzetben indít jelöltet, ahol a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is állít jelöltet.

Élő Norbert, a hegyvidéki DK vezetője, aki korábban vereséget szenvedett Pokorni Zoltánnal szemben, most bejelentette, hogy indul a választásokon. Kovács Gergely, a XII. kerületi polgármesterjelölt, Facebook-bejegyzésében osztotta meg, hogy a DK az összes olyan körzetben jelöltet állít, ahol a kutyapártos jelöltek is versenyben vannak. Kovács áprilisban győzött az ellenzéki előválasztáson, megelőzve a DK által is támogatott momentumos Farkas Csabát, de csak rövid ideig volt egyedüli kihívója a fideszes Fonti Krisztinának, aki Pokorni Zoltán helyett indul a polgármesteri posztért, miután Pokorni bejelentette, hogy nem indul újra.

Az MKKP szerint a DK zsarolással próbálta rávenni őket, hogy visszaléptessék jelöltjeiket bizonyos kerületekben, különben a DK minden hegyvidéki körzetben indít jelöltet. Kovács szerint a DK külön ügyelt arra, hogy az akciójuk azok ellen irányuljon, akik az előválasztást megnyerték, mivel a Momentumnak jutó két körzetben nem indítanak jelöltet.

A megállapodás értelmében, ha Kovács győz az előválasztáson, a 12 egyéni választókerületből 8-ban az MKKP állíthat jelöltet, míg a DK és a Momentum csak 2-2 körzetben indíthat jelöltet, ami azt jelenti, hogy a DK és a Momentum nem tud kompenzációs listát állítani a XII. kerületben. Élő Norbert szerint a DK nem volt tisztában ezzel a megállapodással, annak ellenére, hogy a sajtó már az előválasztás előtt beszámolt róla. Kovács reméli, hogy a DK "segítsége" ellenére is sikerül legyőzniük Pokorni Zoltánt és csapatát.

A DK azt állítja, hogy az MKKP jelöltjei veszélyeztetik az I., III. és VII. kerületben már pozíciót szerző ellenzéki polgármesterek újraválasztását, ezzel a Fidesz érdekeit szolgálva. A hétvégén a DK nyomatékosan szólította fel a Kutyapártot, hogy ne indítsanak polgármesterjelölteket Budapesten azokban a kerületekben, ahol regnáló ellenzéki polgármesterek vannak.

Élő Norbert, aki még 2019-ben a parlamenti ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje volt és 40 százalékot szerzett a fideszes Pokorni Zoltánnal szemben, 2022-től a Fővárosi Közgyűlés tagja gazdaságfejlesztési tanácsnokként dolgozik. A DK szerint a kerületi előválasztást megelőző Kutyapárt-Momentum paktumról nem is tudott, azt előlük eltitkolták, és a titkos pártpaktum nem köti őket.

Közben a Kutyapártnak nemcsak a DK-val, hanem az MSZP-vel is gondja van helyben. Kiderült ugyanis, hogy Vincze Géza, aki 2019-ben az ellenzéki összefogás MSZP-s képviselőjelöltjeként önkormányzati mandátumot szerzett, szintén bejelentkezett a polgármesteri székért. Vincze, aki nemrég elhagyta a szocialista pártot, a Szolidaritás Mozgalom, egy erzsébetvárosi és egy pesterzsébeti civil szervezet közös jelöltjeként kíván indulni, és felhívta a Fideszt és az összes többi pártot, hogy adják fel az „értelmetlen küzdelmet a civilekkel”, és lépjenek vissza az ő javára.

A június 9-ei önkormányzati választáson a két legesélyesebb jelölt Fonti Krisztina a Fidesz, és Kovács Gergely, az MKKP polgármester-jelöltje lesz. Puzsér Róbert, ismert publicista, kiakadt a hír hallatán, hogy a DK Kovács Gergely előválasztási győzelme ellenére is indít jelöltet, és élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és pártját, mondván, hogy az előválasztás csak akkor demokratikus innováció, ha a DK jelöltje nyer, egyébként "szarnak bele". Puzsér szerint Gyurcsányékkal és a szocialista pártmaffiával nem összefogni kell, hanem eltakarítani, hogy a nemzeti radikális uralom ne válthassa le őket. Puzsér továbbá azt is hozzátette, hogy "a vérem felforr annak a hírnek a hallatán, hogy a DK ráindítja a jelöltjét, Élő Norbertet az előválasztást megnyerő Kovács Gergelyre a XII. kerületben" és hogy "a nemzeti radikális uralom nem váltható le annak ősokára: Gyurcsánnyal meg a bűnszervezetével nem összefogni kell, hanem Orbánnal és bandájával együtt eltakarítani egyszer s mindenkorra, hogy közös rothadásukat együtt végezzék be a magyar történelem emésztőgödrében".