A Tisza Párt szavazóinak profilja a Medián kutatása szerint

A Medián közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Tisza Párt támogatóinak jelentős része az ellenzéki összefogás korábbi szavazói közül került ki, és a párt szavazói között számos korábbi Fidesz-szavazó is megtalálható.

A hvg.hu által közzétett kutatás alapján a Tisza Párt szavazótábora igen változatos, a társadalom szinte minden rétegében sikerült támogatókat szereznie. A párt, amely a Medián április végi felmérése szerint 25 százalékon áll, támogatóinak több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Ezenfelül 13 százalékuk emlékezik úgy, hogy korábban a Fideszre szavazott, és jelentős azoknak a száma is, akik a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól pártoltak át. A támogatók közel egyötöde pedig azt állítja, hogy 2022-ben nem vett részt a szavazáson.

A Tisza Párt a különböző demográfiai csoportokban szinte mindenhol két számjegyű támogatottságot élvez, kivéve a legidősebbeket, a legkevésbé iskolázottakat és a legalacsonyabb jövedelműeket. Magyar Pétert sokan középutas politikusnak tartják, és csak a Fidesz–KDNP szavazótáborában vannak többségben azok, akik baloldalinak gondolják.

A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók alkalmasnak tartják-e Magyar Pétert miniszterelnöknek. A megkérdezettek 37 százaléka gondolja úgy, hogy „inkább” vagy „teljesen” alkalmas a kormányfői posztra, míg Dobrev Klárát 25 százalék, Orbán Viktort pedig 54 százalék tartja rátermettnek. A Tisza-pártiak kiemelkedően magas, 93 százalékos arányban támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, míg a kormánypárti szavazók 35 százaléka is így vélekedik.