Új gyermekvédelmi törvénycsomag: Civilek szerint csak szigorítások vannak

Az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója, Szlankó Viola szerint a gyermekvédelemben csak strukturális reformmal érhető el érdemi javulás, a mostani törvénycsomag azonban csak szigorításokat tartalmaz.

Az Országgyűlés által 2021. június 15-én elfogadott törvény, amely a pedofilellenes intézkedéseket melegellenességgel ötvözte, további szigorításokat kapott a múlt héten benyújtott módosításokkal. A változtatások értelmében a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények elévülhetetlenek lennének, büntetnék azokat is, akik tudomást szereznek a bántalmazásról, de nem jelentik azt, és szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit, valamint feketelistára tennék bizonyos internetes oldalakat.

A törvény felülvizsgálata Novák Katalin köztársasági elnök egyik döntése nyomán vált szükségessé, aki elnöki kegyelmet adott egy gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint arra kényszerítette az otthon lakóit, hogy vonják vissza a pedofil igazgató elleni vallomásaikat.

Szakmai szervezetek szerint a kormány a szigorításokkal próbálja kezelni a gyermekvédelem problémáit, azonban ez nem pótolja a szakemberhiányt és a szükséges anyagi forrásokat.

A gyermekvédelmi szakemberek kiválasztásának szigorítása és a jelzőrendszer tagjainak felkészítése

Az UNICEF Magyarország része annak a Gyermekvédelmi Civil Koalíciónak, amely a törvénycsomag elfogadása előtt kidolgozta a Mit kíván a gyermekvédelem című szakmai anyagot, amelyet a Belügyminisztériumnak is elküldtek, és egy szakmai konferenciát is szerveztek. A gyermekjogi szervezetek ajánlásai azonban nem kerültek be a törvénycsomagba, annak ellenére, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt ígérte, hogy a módosítások kidolgozásához bevonják a gyermekvédelmi szakembereket.

Szlankó Viola szerint a gyermekvédelmi szakemberek alaposabb szűrése önmagában nem elegendő, és a szakemberek anyagi, valamint társadalmi megbecsülésének növelésével, korszerű szakmai képzéssel kellene kezdeni a változtatásokat. A javaslat szerint a gyerekekkel foglalkozó szakemberek akár két év szabadságvesztést is kaphatnának, ha nem jelzik, ha a gyerek veszélyeztetett helyzetben van.

Rendészeti szemlélet és a gyermekvédelem megerősítésének szükségessége

Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyenlőség projektvezetője szerint a törvényjavaslatban a rendészeti szemlélet dominál, ami szankciókat és ellenőrzést vezet be, de a gyermekvédelem megerősítésére nem kerül sor. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi szakértője szerint a szigorítások nem oldják meg a rendszer problémáit, és a csomag nem foglalkozik a gyermekvédelem szakmájának megerősítésével.

Azonban vannak előremutató elemek is a törvénycsomagban, mint például a sporttörvény módosítása, amely az edzők éves képzését írná elő, vagy az online biztonsághoz kötődő tartalmak elérhetőbbé tétele. Gyurkó Szilvia szerint az elévülési idő megszüntetése önmagában nem hoz változást, ha a büntetőeljárások minősége és a társadalmi bizalom nem javul.

A civil szervezetek hiányolt javaslatai

A civil szervezetek több olyan intézkedést is hiányolnak a törvénycsomagból, amelyeket korábban javasoltak, mint például a bérek emelése, a szakma megbecsülése, a gyermekjogi ombudsman létrehozása, a gyámhatóság jogkörének megerősítése, a GDP legalább három százalékának a családokra és gyerekekre való fordítása, a családi pótlék és a nevelőszülői díj emelése, valamint az örökbefogadásra jelentkezők kötelező képzése.