Az Inter bajnoki címért küzd a Milan elleni derbin

Az Inter hétfő este a Milan elleni városi derbin matematikailag is bebiztosíthatja a Serie A-ban megszerzett bajnoki címét. A mérkőzés különleges feszültséget hordoz, hiszen a piros-feketék hazai pályán fogadják a fekete-kékeket, de a rendőrség nem számít rendbontásra a szurkolók között.

A fekete-kékek jelenlegi formája kiemelkedő, 32 forduló után 14 ponttal vezetik a bajnokságot a városi rivális Milan előtt. Amennyiben az Inter ma este legyőzi a Milant, 17 pontra növeli előnyét, így öt fordulóval a szezon vége előtt már biztosan ők lesznek az aranyérmesek.

A rendőrség meg van győződve arról, hogy a Milan szurkolói fölénye ellenére sem kell tartani a zavargásoktól, mivel a két csapat szurkolói közötti paktum érvényben van.

A La Gazzetta dello Sport emlékeztet arra, hogy a milánói derbik 1981 óta békésen zajlanak, miután a két tábor egyezséget kötött. Ez a megállapodás azután jött létre, hogy egy Inter-szurkoló, Vittore Palmieri életét veszítette egy összecsapás során.

Az Inter-ultrák vezére, Marco Ferdicó szerint a paktum mindenki számára garanciát jelent, és ennek köszönhetően Milánó utcái nem válnak csatatérré.

A nagy tétű mérkőzés este 20.45-kor kezdődik, és a rendőrség nem aggódik a rend fenntartása miatt. Azonban a városban nem csak a futball miatt van fokozott figyelem, hiszen a hatóságok folyamatosan hozzák nyilvánosságra a nemrég elhunyt Cosa Nostra maffiaszervezet volt vezetője, Matteo Messina Denaro életének és tevékenységének titkait. Denaro, aki több mint 30 évig volt körözés alatt, és tavaly januárban letartóztatták, szeptemberben betegségben meghalt. A maffiavezér Facebookon álnéven, agglegény orvosként udvarolt nőknek, és a közösségi oldalakon tartotta a kapcsolatot húgával is.

A hatóságok feltételezése szerint Denaro 1981. október 8-án, 19 éves korában "beavatásként" először ölt embert, ezzel vált a Cosa Nostra tagjává. Ezt a dátumot római számokkal tetoválták a bal karjára. A maffialeszámolás során, amely Palermo városában zajlott, pár óra leforgása alatt négy gyilkosságot követtek el az egymással szemben álló klánok tagjai között.