Kerti munka: az otthoni edzés alternatívája

A tavasz beköszöntével nem csak a kertünk szépülhet meg, hanem az alakunk is formálódhat a kerti munkálatok során. A fűnyírástól az ásáson át az öntözésig számos tevékenység segíthet kalóriákat égetni és izmokat erősíteni.

A kerti munka nem csupán a növények gondozását jelenti, hanem egyben testmozgás is. A fűnyírás például nem csak a gyepet teszi vonzóbbá, hanem a vázizomzatot is megdolgoztatja, különösen, ha nem önjáró fűnyírót használunk. Egy 800 négyzetméteres területen történő fűnyírás során akár 3-4 ezer lépést is megtehetünk, ami kiváló kardioedzésnek számít.

Az ásás során pedig a zsírégetés kerül előtérbe, hiszen ez a tevékenység az egyik legmagasabb MET-besorolású gyakorlat. Egy óra ásás során egy átlagos testtömegű felnőtt akár 450 kalóriát is elégethet, ami egyenértékű 4-5 kilométer futással.

A kerti munka során a comb- és derékedzés sem maradhat el. A helyes kivitelezésű guggolásokkal, amelyeket az ültetés során végezhetünk, erősíthetjük a comb, far és alsó hát izmait. Fontos azonban, hogy csak akkor végezzük ezt a gyakorlatot, ha nem szenvedünk derékbántalmaktól.

A karizmok edzésére az öntözés kínál lehetőséget. Az öntözőkannák súlyemelésével, amelyekbe 10-12 liter vizet tölthetünk, erősíthetjük a váll- és felkarizmokat. Az öntözés során az egyensúlyozás is fontos szerepet játszik, így a test több részét is megmozgatjuk.

Végül, de nem utolsósorban a gyomlálás is hozzájárulhat a nyújtógyakorlatokhoz. A gyomok kihúzása közben a test nyújtózkodik, hasonlóan a jógához, ami jótékony hatással bír a karokra és a gerincre.

Összehasonlításképpen, a Good Housekeeping Institute tudósai szerint egy kétórás alapos takarítás során az emberi test átlagosan 600 kalóriát éget el, míg egy öt kilométeres kocogással csak körülbelül 374 kalóriát. Ez azt jelenti, hogy a kerti munka nem csak a környezetünket, hanem az egészségünket és alakunkat is karbantarthatja.