Orbán Viktor két sajtópert is elvesztett kedden

Kevesebb mint egy hét alatt már legalább a negyedik sajtópert veszítette el Orbán Viktor miniszterelnök.

Kedden a Fővárosi Törvényszéken első fokon a Magyar Narancs és az rtl.hu szerkesztősége ellen indított perben is alulmaradt a kormányfő – adta hírül a Media1. Ezek az ügyek a sorban már a negyedik ilyen esetek, amelyekben Orbán Viktor nem tudott győzedelmeskedni. Az Index, az Economx és az RTL elleni perekben is veszített, míg a Klubrádió elleni perben első fokon neki ítéltek igazat, de a médium fellebbezett.

A miniszterelnök magánszemélyként indított pert több tucat sajtótermékkel szemben, mert azok lehoztak egy cikket, amely szerint a SPAR átalakította működését és Svájcba menekítette a magyarországi vagyona egy részét. A cikkek azt sugallták, hogy az üzletlánc ezzel próbál védekezni Orbán Viktor oligarchái ellen. A hvg.hu is beszámolt az alaphírről és annak cáfolatáról, valamint arról, hogy a SPAR nem tervezi a magyar piacról való kivonulást. Emellett arról is írtak, hogy a kormány fenyegetőzött perrel a SPAR ellen. Az RTL elleni perben az elsőfokú ítélet kimondta, hogy a csatorna egyszerűen tájékoztatási kötelezettségének tett eleget, amikor idézte Hans Reisch Spar-vezérigazgató nyilatkozatát, aki a Lebensmittel Zeitungnak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán korábban azt javasolta a cégnek, hogy adjanak részesedést egyik rokonának a Spar magyar leányvállalatában.

A Media1 információi szerint a miniszterelnököt a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviselte, ahol Turi György jogász vett részt a tárgyaláson. Az ügyvédi irodát Biczi Tamás, a Megafon egyik arca és a Kötter Tamás néven is ismert személy vezeti, aki korábban Tuzson Bence igazságügyi miniszter munkatársa volt. Az RTL jogi képviselője azonnal cáfolta Turi György érvelését, miszerint a csatorna nem reagáltatta a miniszterelnököt, a megküldött kérdés bemutatásával.

Az RTL volt az egyetlen médium, amely beszámolt arról, hogy pert nyertek Orbán Viktor ellen. A miniszterelnök ebben az ügyben a fentiek mellett beperelte a 24.hu-t, a 444-et, a Hírklikket és a Pécsi Stopot is. A Fővárosi Törvényszék hétfői, elsőfokú ítéletében az Indexnek adott igazat, az Economx cikkét szintén szemléző Klubrádió viszont elbukta a pert Orbánnal szemben, az ítélet ellen fellebbeztek.

Az ítéletek szerint a miniszterelnök közszereplőként köteles eltűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg, a sajtó szabadságát nem korlátozhatja helyreigazítási perrel.