Lucia Janicová, az első szlovák nő a Mount Everest csúcsán

Lucia Janicová történelmet írt, mint az első szlovák nő, aki feljutott a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára. Ezzel egy időben Anara Burasevova lett az első kazah nő, aki szintén elérte a világ legmagasabb pontját.

A 37 éves Janicová oxigénpalack segítségével érte el a csúcsot a nepáli oldalról, még vasárnap. Az Everest-expedícióra való felkészülés során Janicová az Alpokban, a Himalájában és az Andokban is gyakorolt, többek között megmászta a Mont Blanc-t, a Mera-csúcsot és az Aconcaguát.

Lucia Janicová, aki egy biotechnológiai cégnél dolgozik immunológiai kutatóként Skóciában, nyolc évvel ezelőtt kezdett hegymászással foglalkozni. A The Himalayan Times idézete szerint Janicová motivációját a nemek közötti egyenlőtlenség elleni küzdelem adta, amikor megtudta, hogy még egyetlen szlovák nő sem mászta meg a Mount Everestet.

Mingma Sherpa, a Seven Summit Treks vezetője és a Pasang Lhamu vidéki önkormányzatának elnöke, aki egyben az Everest egyik legismertebb hegyivezetője is, örömét fejezte ki, hogy támogathatták Janicová mászását.

A korkep.sk emlékeztet, hogy a szlovákok közül először Zoltán Demján és Jozef Psotka érte el az Everest csúcsát 1984-ben, de Psotka tragikusan meghalt a visszaúton. Jozef Just négy évvel később szintén feljutott, de ő sem tért vissza. 1998-ban Peter Hámor, Vladimír Zboja és Vladimír Plulík érte el a csúcsot, és ifj. Ján Carnogursky 2011-ben mászta meg a Mount Everestet.