A Fradi egykori focistájának halálát okozó taxisofőr ítélete

Több mint négy évvel a tragédia után született meg az ítélet Halgas Tibor halálával kapcsolatban. A balesetet okozó taxisofőr nem jogerősen két év fogházbüntetést kapott, amelyet nagyrészt már letöltött előzetesben, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezték.

Szerdán a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon folytatódott a büntetőeljárás Halgas Tibor, a Ferencváros egykori labdarúgójának halálát okozó taxisofőr ügyében. A baleset 2020. február 4-én történt, amikor Halgas egy edzésről tartott haza. H. Szilveszter, a Főtaxi cégcsoport egyik taxisofőrje, aki a balesetet okozta, a megengedett sebességet jelentősen túllépve okozott tragédiát.

A sofőr ellen halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt indult eljárás, mivel a rendőrségi gyorsteszt és a vérvizsgálat is kokainfogyasztást igazolt. Korábban már több mint negyven közlekedési szabálysértés miatt folyt eljárás ellene, és a tragédia előtt néhány hónappal bevonták a jogosítványát is.

A baleset után H. házi őrizetét feloldották, majd külföldre szökött, de Németországban egy közlekedési szabálysértés során fogták el. Az áldozat özvegye, Köves Alexandra korábban kifejezte felháborodását az ítélet elhúzódása miatt.

Az első toxikológiai szakvélemény szerint a terhelt a mintavételt megelőző 8-12 órával fogyaszthatott kokaint, de a védelem ezt kérdőjelezte meg. Zacher Gábor toxikológiai szakértő szerint a baleset pillanatában a kokain már nem befolyásolta a sofőr reakcióidejét és döntéseit, mivel a bomlástermékek mennyisége alapján körülbelül 16 órával a baleset előtt fogyaszthatott a kábítószerből. A szakember szerint a szer hatása legfeljebb négy óra, bár annak nyomai még egy héttel a használat után is a szervezetben vannak.

Az ügyész nem értett egyet Zacher véleményével, és újabb szakértő kirendelését indítványozta, de a bíró ezt elutasította. Az ügyész perbeszédében súlyosabb büntetést kért, míg a védő szerint a vádlott később alkalmas lehet a járművezetésre.

H. Szilveszter az utolsó szó jogán sajnálkozását fejezte ki, míg a sértetti védő, Sőgor Zsolt a vádlott hivatásos sofőrként elkövetett közbizalom elleni vétségét emelte ki. A bíróság végül két év fogházbüntetésre ítélte a terheltet, és eltiltotta a vezetéstől, de nem véglegesen. Az ítélet szerint a férfit kötelezték 1,1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett.

Az ítélet után Halgas özvegye, Köves Alexandra megdöbbenését fejezte ki az enyhe ítélet miatt, és úgy véli, ez az eredmény a következmények nélküli államot minősíti. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy közelmúltbeli ellenőrzése során két olyan taxisofőrt is találtak, akik el voltak tiltva az autóvezetéstől, és drogot fogyasztottak.