A dohányzás hatása az ismerkedésre és a párkapcsolatokra

A dohányzás nemcsak az egészségre van rossz hatással, hanem az ismerkedési lehetőségekre és a párkapcsolatok minőségére is. Egy közös kutatás szerint az Egyesült Államokban a szinglik 89%-a problémának érezné, ha dohányossal kellene randiznia, és 57%-uk számára ez elképzelhetetlen. Az első randevún a cigarettaszünetet sokan nagyobb udvariatlanságnak tartják, mint a késést vagy a telefon nyomkodását.

A dohányzás a kapcsolatokban később is konfliktusok forrása lehet, különösen, ha az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem. A füst kellemetlen szaga, amely a leheleten, a bőrön és a ruhákon is érezhető, gyakran okoz problémát. A dohányzás helyszíne is vitákhoz vezethet, például ha valaki a lakásban szeretne cigarettázni, míg a társa ezt nem tudja elviselni. A hevítéses technológiák használatakor nem képződik füst, de ezek sem kockázatmentesek, és hosszú távú hatásaikat még vizsgálják.

A dohányzás miatt kevesebb időt tölthetünk együtt a párunkkal, hiszen a gyakori cigiszünetek értékes pillanatokat vesznek el a közös időből. Egy másik kutatás szerint a nők több mint negyede érezte már úgy, hogy párja érzelmileg elérhetetlen a dohányzás miatt. A dohány- és égésmentes nikotinpárnák beltéri alternatívát kínálhatnak a folyamatos cigiszünetek helyett.

A dohányzás abbahagyása a leghatásosabb módja annak, hogy csökkentsük a kapcsolatra nehezedő nyomást és az egészségügyi kockázatokat. Az őszinte kommunikáció és a közös célkitűzések megfogalmazása segíthet a konfliktusok feloldásában, és lehetőséget ad arra, hogy a párok együtt ünnepeljék meg a kisebb sikereket.

: A Pfizer és a Match.com társkereső oldal közös kutatása alapján: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/new_survey_reveals_what_match_com_members_think_about_smoking_cigarettes_and_dating : A QuackQuack társkereső app kutatás alapján: https://economictimes.indiatimes.com/news/how-to/your-smoking-addiction-might-be-a-dating-deal-breaker/articleshow/92171421.cms?from=mdr