Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében tilos volt az uniós zászló, az Európai Bizottság alelnöke magyarázatot követel

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) döntése, miszerint az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére nem vihettek az uniós zászlót a résztvevők, Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnökének bírálatát váltotta ki.

Margarítisz Szhinász szerint az EBU döntése, hogy nem engedélyezte az uniós zászlók használatát a versenyen, az "EU ellenségeinek" kedvezett, és rossz időzítésű volt, tekintettel az európai parlamenti választások közeledtére és a Grúziában zajló, az EU értékeit támogató tüntetésekre. Az alelnök úgy nyilatkozott, hogy a döntés csak az euroszkeptikusoknak és Európa ellenségeinek használ, és tervezi, hogy felveti a kérdést az EBU vezetésével.

Az EBU szóvivője válaszul elmondta, hogy a zászlókra vonatkozó szabályok nem változtak az előző évhez képest, és a rajongók a résztvevő országok, valamint az LMBTQ közösség zászlóit lengethették. A Politico információi szerint azonban a tavalyi dalfesztivál felvételein látható, hogy a közönség több EU-zászlót is magánál tartott.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztese a svájci Nemo lett The Code című dalával, de a döntőt több más incidens is beárnyékolta, többek között az Izrael részvétele elleni tiltakozások, valamint a holland versenyző kizárása, akit azzal vádoltak, hogy megfenyegetett egy stábtagot.