Jogi csatározás az F1-ben: Haas vs. Günther Steiner

A Formula–1 világában újabb jogi ügy került napvilágra, amely ezúttal a Haas csapat és a korábbi csapatfőnök, Günther Steiner között bontakozik ki. A Haas szponzora beperelte Steinert a „Surviving to Drive” című önéletrajzi könyvében szereplő állítólagos jogtalan védjegybitorlás miatt, miközben Steiner is jogi lépéseket tett a csapat ellen állítólagos elmaradott fizetések miatt.

A Haas csapat és a korábbi csapatfőnök, Günther Steiner közötti jogi csatározás újabb fejezete kezdődött el. A Haas szponzora jogi úton támadta meg Steinert, aki a „Surviving to Drive” című önéletrajzi könyvében állítólag jogtalanul használta fel a csapat védjegyeit. A konfliktus előzményeként Steiner Észak-Karolinában perelte be a Haast, mivel szerinte a csapat nem fizette ki neki a járó jutalékokat.

Steiner, aki a tavalyi év végén távozott a Haas-tól, a kiadója, a Ten Speed Press segítségével olyan képeket tett közzé könyvében, amelyek a Haas szerint megsértik a védjegyekre vonatkozó törvényeket. A Haas által benyújtott bírósági dokumentumokban kifejtik, hogy Steiner a csapat engedélye nélkül használta fel a védjegyeiket és a Haas Automation Trade Dress-t személyes pénzügyi hasznára.

A Haas korábban már felhívta Steinert a jogsértésre, de nem kaptak tőle megfelelő választ, ezért döntöttek a jogi lépések mellett. A vállalat most kártérítést követel Steinertől és a kiadójától, és tárgyalást is kezdeményezett. A könyvből 2024 januárja óta körülbelül 15.000 példány kelt el, amiből Steiner jelentős összeget, közel öt millió dollárt kereshetett.

A bírósági per során a döntő kérdés az lesz, hogy a könyvben felhasznált képek használata megfelelt-e a jogi előírásoknak a jogtulajdonos engedélye nélkül. Steiner, aki 2016 óta dolgozott az amerikai csapatnál, a Netflix "Drive to Survive" című sorozatában való szereplése révén vált ismertté, és az idei év eleje óta a német RTL Formula–1-es szakértőjeként tevékenykedik.